Znate li se kvalitetno posvađati?

Autor 26.10.2011. u 13:56

Znate li se kvalitetno posvađati?

S kvalitetnom svađom možete još više produbiti odnos, jer i u njoj upoznajete osobu s kojom ste…

Nema ništa goreg od svađanja s osobom koju volite, bilo da se radi o partneru, roditeljima, rodbini, prijateljima, poznanicima… Svađa jednostavno nije poželjan oblik društvenog ponašanja, iako je na žalost ponekad potrebna. Vjerojatno nema niti jednog ljubavnog para koji se nikada nije posvađao. Svađa je sastavni dio svake veze, makar ona bila utemeljena na ljubavi, povjerenju, razumijevanju…

Na žalost, previše puta smo već čuli kako je neki par prekinuo ili se rastao jer su se jednostavno previše svađali. Ako je zaista tako, onda možda i je najbolja za sve da prekinu tu patnju, no ono što je problem u mnogim vezama je da se par ne zna svađati. Što to znači? To znači da bez obzira na razlike u mišljenjima znate gdje je granica branjenja ili nametanja svojeg mišljenja i „tlačenja“ osobe s kojom se svađate i obrnuto.

Ne postoje dvije iste osobe, tako da uvijek moraju postojati određene razmirice, koje morate riješiti, inače će one još više narušiti vašu vezu. Ono što definitivno trebate zapamtiti da s kvalitetnom svađom možete još više produbiti odnos, jer i u njoj upoznajete osobu s kojom ste. Također, one nam pomažu da se emocionalno odvojimo od partnera i to mislimo u pozitivnom smislu, odnosno daju nam snagu da funkcioniramo kao zasebna osoba, te izbjegavao nastanak pretjerano „ovisničke“ veze u kojem ne postoji osjećaj individualnosti koja je vrlo važna.  

Je li nam svađa potrebna?

Svađe su ujedno neophodne kako bi se postavile određene granice u vezi. Jednostavno ne može uvijek sve biti po vašem, niti obrnuto. Nikako ne treba zaboraviti da nitko nije savršen, pa svađa može ispraviti neke vaše određene mane koje smetaju vašeg partnera ili pak mane vašeg partnera koje smetaju vama.

Kada u vama poraste adrenalin i prevladaju emocije, čini se da su svađe izvan svake kontrole, no i svađe imaju svoja pravila kojih se morate držati. Upravo ta pravila vam omogućuju da na kraju te svađe možete i dalje funkcionirati kao normalan par. S „dobrom“ svađom stvorit ćete novu i bolju ravnotežu energije koja je potrebna svakoj vezi, jer ćete u njoj raščistiti određene stvari koje su vam do sada „visjele“ nad glavama. Nakon „dobre“ svađe osjećat ćete se bliskiji s partnerom, jer će vam ona otvoriti perspektivu na stvari koje do sada niste znali ili ste o njima imali sasvim drugo mišljenje. Svađa vam može otvoriti oči na nove načine, pa ćete prestati živjeti u fantaziji.

Naravno, to nikada nije lako, jer je nabijenost emocijama velika, mnoge stvari se čine gore nego što jesu, no na kraju svega ipak ste svjesni da je istina jedino s čime možete živjeti. Zapamtite, dugoročne veze ne možete izgraditi preko noći, a vezu gradite sa svađama i to onim iskrenim. Samo na taj način vaša veza će moći opstati.

No da više ne duljimo, evo pravila koja bi vi i vaš partner trebali poštovati kada se svađate. Možda se čini suludo, ali vjerujte, ona će vam pomoći da vaša veza opstane i da bude kvalitetna.

1. Nemojte fizički napadati
Bez obzira na spol, jeste li fizički jači ili slabiji i okolnosti nikada nemojte napadati svojeg partnera (ili partnericu). Fizičko nasilje nije prihvatljivo! Bez obzira na emocionalni naboj koji osjećate u tom trenutku, imajte na umu da ste vi odrasla osoba koja treba svoje emocije držati pod kontrolom. Ako mislite da ćete izgubiti kontrolu u određenom trenutku, udaljite se od partnera i dajte si mjesta i vremena da se „ohladite“. Naravno, možete se služiti fizičkim prijetnjama, bez da ikoga dotaknete, što je gotovo jednako stvarno fizičkom napadu. Tu spada i bacanje predmeta na partnera koje je apsolutno neprihvatljivo!
Ljubav među osobama nikada nije rasla iz straha.

2. Nemojte verbalno napadati
Znate onu uzrečicu „Riječ ponekad bole više nego udarci“? Verbalno vrijeđanje nije prihvatljivo niti u bilo kojoj situaciji! Zapamtite da vi volite osobu s kojom se svađate i da riječi koje kažete njoj, govore više o vama nego o njoj. Vaš partner nije vaš smrtni neprijatelj. Možda će ovo prvi trenutak zvučati čudno, ali da vam nije stalo ili da tu osobu ne volite, sigurno se ne biste niti svađali.

Bez obzira na razlike u mišljenima, zapamtite da se vi još uvijek „tim“ koji mora funkcionirati, a ako nekome povrijedite osjećaje, još više stvari ćete kasnije morati „popravljati“ a jaz između vas će se bez potrebe povećati. Izbjegavajući vrijeđanje poštedjet ćete ne samo svojeg partnera, nego i sebe. Nakon svađe, kada se stvari smire, nećete se morati ispričavati partneru za stvari koje ste rekli u bijesu i niste ih mislili. Osim toga, ako se smatrate odraslom osobom, nećete se spuštati tako nisko, samo da biste u tom trenutku dobili neku osobnu zadovoljštinu?

3. Izrazite svoje osjećaje
Ovo će možda biti jedan od težih dijelova svađe, no s izražavanjem vlastitih osjećaja ćete uspjeti probiti obranu svoje partnera, a s druge strane dati mu do znanja što nije u redu iz vaše perspektive. Kada govorite svojem partneru što nije u redu, govorite na način „Osjećam da…“, „Želim da… od tebe“ „Očekujem da…“. Kada kažete svoju perspektivu, tada izražavate isključivo svoje osjećaje, što je mnogo bolje nego da primjerice partnera optužujete „Zbog tebe se osjećam…“ ili „Ti si kriv…“. Takvim tvrdnjama s kojima okrivljujete partnera ćete samo postići suprotan efekt, odnosno, on će imati potrebu braniti se, što može produbiti svađu.

4. Budite iskreni
Svađa uvijek počinje zbog nečeg što vi vidite, doživite ili osjećate i obrnuto. Morate biti voljni otvoriti se svojem partneru i reći mu svoje osjećaje i što razmišljate. Ono što je najčešće događa kada započne svađa je da niste spremni niti voljni reći svojem partneru istinu, što inače u normalnim situacijama ne bi bio problem. Zato je ključno da uvijek budete iskreni, što vas još više može zbližiti i poboljšati vašu vezu s razumijevanjem i poštovanjem. Na kraju krajeva, ne postoji smisao skrivanja osjećaja ili mišljenja pred svojim partnerom, pa makar to bilo nešto što vaš partner ne želi čuti. Istina je ponekad sama po sebi brutalna, zato nastojte ju reći bez verbalnih vrijeđanja.

5. Budite direktni
Kada se već svađate i atmosfera je uzburkana i kada već govorite istinu, recite cijelu istinu i to direktno. Nemojte uljepšavati ili pogoršavati istinu dramatiziranjem i držite se teme o kojoj se svađate, nemojte iznositi „prljavo rublje“ koje nema veze s temom svađe. Pod direktnošću mislimo na to da saslušate jedan drugog, pa makar pričali povišenim tonovima.  

6. Vrijeme je za „time out“
Ako mislite da nećete izdržati pritisak koji se stvorio za vrijeme svađe i da ćete reći i učiniti neke stvari koje ne želite učiniti (fizičko i vrebalno nasilje), vrijeme je da uzmete „time out“ i da prekinete svađu s odlaskom, tako dugo dok se i vi i vaš partner ne smirite dovoljno da možete dalje razgovarati, po mogućnosti mirnijim tonom. Neke stvari jednostavno je nemoguće odmah riješiti i za to će vam trebati više vremena (i svađa).

Dajte svojem partneru priliku da on izrazi želju za „time outom“ ili pak to učinite vi, s time da morate naglasiti da vam treba vremena da se smirite i da ćete razgovor nastaviti kasnije. Ako samo odete ili kažete da ne želite više o tome razgovarati, vaš partner to može protumačiti na sasvim krivi način. Za vrijeme tih „predaha“, vjerojatno se nećete osjećati dobro, ali to vrijeme možete definitivno iskoristiti da razmislite o svemu što je do sada rečeno i što na kraju iz svega želite postići.

7. Budite spremni oprostiti
Svađa jednom treba prestati, a u teoriji to bi trebalo biti kada se riješi problem zbog kojeg je svađa i započela. No, ponekad ste možda samo uspjeli „zagrepsti“ površinu problem ili na kraju shvatite da i cijela svađa možda nije toliko od životne važnosti pa ste spremni oprostiti partneru i preći preko toga, te ga prihvatiti onakvog kakav je. Ako pak jednostavno ne možete preći preko toga, onda vjerojatno postoje određene stvari koje mislite da trebate reći. Zapamtite nije cilj da pobijedite svađu ili da imate posljednju riječ, ponekad ćete jednostavno morati popustiti bili u pravu ili ne. Oprost je jedna od najvećih vrlina.

Autor 26.10.2011. u 13:56