10 obljetnica smrti glumca Tonija Pehara

tačno.net
Autor 8.7.2019. u 14:14

10 obljetnica smrti glumca Tonija Pehara

‘Danas se s tugom prisjećamo 10 obljetnice smrti glumca Tonija Pehara, prvaka drame HNK Mostar, koji nas je prerano napustio. Ante Toni Pehar rođen je 20. kolovoza 1952. u Mostaru i u bogatoj glumačkoj karijeri ostvario nastup u 120 kazališnih, filmskih i televizijskih uloga’, stoji u priopćenju HNK Mostar.

“Prva predstava u kojoj nastupa na sceni Narodnog pozorišta u Mostaru bila je Fassbinderova “Pred rajem na žalost sada” u sezoni 1971/72 a sve do premijere Derviša i smrti Meše Selimovića u veljači 1992. gotovo i da nije bilo predstave u kojoj nije nastupio s manjim ili većim ulogama. Svoj glumački put nastavlja kao jedan od osnivača Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i dramski prvak. Poslijeratni glumačku karijeru obilježile su predstave “Cinco i Marinko” Mate Matišića koja je odigrana 37 puta te “Rodijaci” Petra Miloša za koje Toni Pehar potpisuje režiju i u kojima nastupa zajedno s kolegom Velimirom Pšeničnikom Njirićem. Predstava je odigrana 124 puta u kratkom razdoblju, dovoljno je reći da nije bilo mjesta u Bosni i Hercegovini gdje nisu nastupili a vrlo česta su gostovanja bila i u inozemstvu pred našim iseljenicima. Od ostalih uloga ne smijemo zaboraviti predstave Tena, Urotnici, U godinama gladi i Druga savjest.

U povodu 10 obljetnice smrti Tonija Pehara, Hrvatska pošta Mostar izdala je prigodnu poštansku marku u čast kazalištu i glumcu koji je obilježio cijelu jednu generaciju svojim sjajnim ulogama i koji će zauvijek ostati u srcima svoje obitelji, prijatelja i radnih kolega kao velika ljudska i glumačka veličina.”

 

tačno.net
Autor 8.7.2019. u 14:14

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija