Predstava “Derviš i smrt” u režiji Erola Kadića u Mostaru

tačno.net
Autor 26.11.2015. u 13:03

Predstava “Derviš i smrt” u režiji Erola Kadića u Mostaru

Dana 28.11.2015. godine u 20h u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar i Yunus Emre Enstitüsü Turskog kulturnog centra Mostar bit će upriličena predstava „Derviš i smrt“ Meše Selimovića u režiji Erola Kadića.

Obnova predstave rađena je povodom obilježavanja šezdeset i šest godina rada Narodnog pozorišta u Mostaru i predstavlja nastavak dobre saranje Narodnog pozorišta i Yunus Emre Mostar.

Naime, dana 28.11.1949. godine Narodno pozorište u Mostaru odigralo je svoju prvu predstavu. Radilo se o djelu “Noć u Globokom” (“Odrpanci”) slovenačkog pisca Mateja Bora, u režiji Safeta Pašalića, inače prvog direktora Narodnog pozorišta. Predstava je igrana u sali radničkog društva „Abrašević“ da bi Narodno pozorište dvije godine nakon toga uselilo u vlastitu zgradu koju i danas koristi.

Ansambl Narodnog pozorišta u Mostaru 1949. godine. Prvi red slijeva na desno sjede: Franka Bačić, Stojan Miličević, Safet Pašalić (prvi upravnik Pozorišta), Saveta Beatović i Veselka Jokanović. Drugi red stoje: Zlata Đurišić, Boro Miličević, Ivica Kukić, Zeno Hakl i Biserka Dušanović. Treći red stoje: Slavko Grahovac, Stanislac Terzin i Hrvoje Novaković.

U opisu uslova pod kojima je pokrenut rad Narodnog pozorišta stoji: “Bez pozorišnog fundusa, u jednoj staroj, trošnoj pozorišnoj dvorani sa pozornicom bez ikakvog svjetslosnog parka, jedna soba sa petrolejkama, razbijenim staklima na prozorima i pećicom koja je dimila, služila je za probe glumcima, za garderobu i za radionicu”.

s

Ipak, nakon decenija rada mnogih generacija glumaca, reditelja i drugog umjetničkog osoblja, Narodno pozorište u Mostaru etabliralo se kao jedna od najvećih i najznačajnijih institucija kulture u cijeloj Hercegovini, neraskidivo za sebe vežući generacije građana koji su odrastali uz Pozorište. Uprkos nepojmljivo teškoj situaciji u kojoj djeluje, sada, baš kao i prije šezdeset i šest godina, najvredniji dio kuće čini glumački ansambl koji svojim entuzijazmom i ljubavlju prema “daskama koje život znače” čine da ova priča još uvjek traje.

Ulaznice po cijeni od 7 KM se mogu kupiti na blagajni pozorišta ili rezervisati svakim radnim danom od 09 do 14 sati na telefon 036 550-128. Rezervacija ulaznica se može izvrsiti i putem e- maila: [email protected] te putem facebook stranice Narodno pozoriste Mostar.

tačno.net
Autor 26.11.2015. u 13:03