“39 stepenica” – Mostarska liska 2015

tačno.net
Autor 23.4.2015. u 12:23

“39 stepenica” – Mostarska liska 2015

Večeras na programu Mostarske liske nastupa predstava “39 stepenica” u režiji Nine Kleflin. Koncept ove pozorišne predstave zahtjeva da se cijeli pustolovni film 39 stepenica odigra sa samo četiri glumca. Jedan glumac igra Richarda Hannaya, glavnog junaka koji spašava svijet, jedna glumica tri dame s kojima je on u romantičnoj vezi, a dva preostala glumca igraju sve ostale uloge: muškarce i žene, pozitivce i negativce, škote, engleze i njemce, ovčice i ribice, a ponekad čak i grm. Ponekad moraju igrati i po dva lika u isto vrijeme. Sve se to odvija pri brzim i čestim izmjena svijetla i zvuka.
Iako je originalni film ozbiljna špijunska priča, pozorišna ga verzija pretvara u veselu komediju u kojoj publika uživa u glumačkoj umješnosti i vještoj improvizaciji. Stoga evo što sam nakon jedne probe zapisala u svoju redateljsku bilježnicu:
39 stepenica je glumačka predstava. Ona je posvećena stvaranju čarolije teatarskim sredstvima. Ona je oda dovitljivosti, kreativnosti, mašti. Pozornica je prostor slobode. Tamo nam je dozvoljeno da budemo sve što poželimo. Sve što svojim umijećem možemo dočarati. Samo nam treba zahvalna publika koja će dopustiti da je ta luda i vesela igra ponese. Zavede. Razveseli. Publika spremna na zajedničko putovanje koje spašava svijet.

Produkcija: Narodno pozorište Tuzla
Režija: Nina Kleflin
Igraju:
Richard Hannay ARMIN ĆATIĆ
Pamela, Annabell, Margaret IVANA PERKUNIĆ
Klaun 1 EDIS ŽILIĆ
Klaun 2 MIDHAT KUŠLJUGIĆ

tačno.net
Autor 23.4.2015. u 12:23

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija