40 godina kultne predstave Zijaha A. Sokolovića u Narodnom pozorištu Mostar

Andrijana Copf
Autor 15.3.2018. u 10:20

40 godina kultne predstave Zijaha A. Sokolovića u Narodnom pozorištu Mostar

U četvrtak, 29. 03. 2018. u 19.30 sati u Narodnom pozorištu Mostar bit će izvedena kultna predstava “Glumac… je glumac… je glumac” Zijaha A. Sokolovića. Predstava je premijerno izvedena na Festivalu MESS u Sarajevu 30. 03 1978. godine. Izvedba u Narodnom pozorištu Mostar, skoro na sam 40. rođendan predstave, bit će 1620. izvedba ove predstave. Izvedba u Narodnom pozorištu Mostar ujedno je i za sada jedina izvedba u Bosni i Hercegovini kojom se obilježava veliki jubilej. Jubilarna izvedba predstave koja je jedinstveni kulturni fenomen Bosne i Hercegovine i svečanost umjetnosti, u Narodnom pozorištu Mostar ujedno je i obilježavanje Svjetskog dana teatra.

Podsjećamo da je objavljena i knjiga “Glumac… je glumac… je glumac” (Hena com) s tekstom predstave i kritikama o njoj koje su između ostalih pisali Pero Kvrgić, Fabijan Šovagović, Rade Šerbedžija, Velimir Stojanović, Jovan Ćirilov, Zvone Šedlbauer, Radomir Putnik, Boris Cavazza, Gorčin Stojanović, Špiro Guberina, Marko Kovačević, Michel Ainzara, Milovan Lukić, Pero Kvesić, Dževad Karahasan, Ivica Boban, Anatolij Kudrjavcev, Slavko Pezdir, Dragan Marjanović, Goran Cvetković, Egon Savin, Davor Korić, Dino Mustafić, Slobodan Unkovski, Meto Jovanovski, Miloš Lazin, Svjetlana Hribar, Vojislav Vujanović, Goran Stefanovski, Rajko Grlić…

Mnogi se nisu ni rodili, a predstava se već igrala u Beču, Parizu, Varszawi, Londonu, Berlinu, New Yorku, Sydneyu, Rimu, Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Podgorici, Skopju… Gledajte predstavu koju su gledali vaši roditelji kada su imali godina koliko vi danas. Proslavimo 40. rođendan Glumca zajedno. Cijena ulaznice je 10 KM, ulaznice su u prodaji na blagajni Narodnog pozorišta Mostar.

Andrijana Copf
Autor 15.3.2018. u 10:20

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija