75 godina od oslobođenja Mostara od fašizma

tačno.net
Autor 14.2.2020. u 09:48

75 godina od oslobođenja Mostara od fašizma

Mostarci danas obilježavaju 75 godina od oslobođenja grada od fašizma.

Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar od 13. do 15. februara organizuju manifestaciju “Dani antifašizma u Mostaru”, koja će okupiti brojne antifašiste sa cijelog post-jugoslavenskog prostora.

Sinoć, 13. februara, u Kongresnoj dvorani hotela Bristol predstavljene su razglednice narodnih heroja Mostara.

Danas, 14. februara, bit će polaganje cvijeća na spomen obilježja palim borcima u Blagaju, bistu Zlatke Vuković u Opinama, biste narodnih heroja dr. Safeta Mujića ispred bolnice “Južni logor” i Mustafe Ćimbe Ćemalovića u Donjoj Mahali, na Spomenik ilegalcu i Spomen obilježje ilegalcima na Bulevaru kod Doma zdravlja, na spomen obilježju obješenim borcima Dragi Palavestri i Alici Rizikalu, te biste narodnih heroja Hasana Zahirovića Lace i Mladena Lobre Balorde na trgu Musala, spomen ploče stradalim željezničarima na zgradi stare ložionice, biste Džemala Bijedića u Kampusu Univerziteta “Džemal Bijedić”, Spomenik žrtvama holokausta na Jevrejskom groblju u Sutini i na Šehitlucima.

Večeras će takođe u sali Pozorišta lutaka biti premijerno prikazan partizanski igrani film “Proboj”, reditelja Dejana Baboseka, a nakon projekcije razgovor s autorima filma i učesnicima proboja 1945. godine.

Centralna manifestacija održaće se u subotu, 15. februara, na Partizanskom spomen groblju u 12 sati, dodjela tradicionalih 14. februarskih priznanja i polaganje vijenaca.

Program se završava zajedničkim ručkom u 14 sati u Kampusu Univerziteta “Džemal Bijedić”.

tačno.net
Autor 14.2.2020. u 09:48