Aluminijsko kolo nesreće se okreće

Aluminijsko kolo nesreće se okreće

Što bi rekli naši stari, ko bi gore, sada ide doli ili lažni hercegovački div svojim padom, postaje cirkusni patuljak.

Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, bivši inžinjer firme Aluminij

Naša ironična postdejtonska realnost, postaje istinska stvarnost. Od silnih medijskih laži, u cilju obmane javnosti lansirana godinama u ovome periodu posebno u svim hrvatskim medijima, prema Gebelsovoj doktrini, pretvara se konačno u gorku istinu da je zaista gorostas i div postao patuljak.

Konačno i davno očekivano i jedino realno pitanje, isti ti mediji postavljaju –  Tko će u zatvor…?

Bože sačuvaj da ga je postavila i moja malenkost bosanski Srbin, odmah bi bilo na udaru kritike – eto srpskih poslova i šta pitaju.

Nama radnicima srpske nacionalnosti dovoljno je bilo sve ove godine da smo zajedno sa psima bili nepoželjni i da nam čak niti dionice pripadaju.

Sve je ovo, veoma jasna pouka našim poštovanim komšijama Bošnjacima, kako radnicima još više svim kadrovima vlasti u Bošnjaka, da im se vraća poput bumeranga.

Tako ni naš rah. babo Alija Izetbegović nije htio tužiti državu Hrvatsku, kao pandan agresora Republici Srbiji, na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Možda je odlikovanje sa lentom đenerala Franje Tuđmana, bilo prihvatljivije od bilo kakve tužbe sudu u Hagu?

Isto tako i mnogi sljedbenici vlasti u Bošnjaka posebno u vladi Federacije, od Bičakčića, Hadžipašića, Brankovića do Nermina Nikšića i Fadila Novalića, kao poslušnici i izvršioci  ulizivačke stranačke politike SDA, u zajedničkom koalicionom uzurpatorskom djelovanju sa podrškom nacionalistima iz HDZ-a, slijedili su i  babinu  politiku i podržavali Tuđmanovu stratešku orijentaciju kada je u pitanju bila firma Aluminij u Mostaru.

Dok su crpili sve vrijednosti firme i poslovali bez mogućnosti bilo kakve kontrole državnih institucija vlasti države Bosne i Hercegovine čije je i vlasništvo bila u 100% iznosu, firma je istinski i bila strateški interes Hrvatske i njihovog oca nacije.

Međutim svi njegovi doglavnici i uzurpatorski nacionalističko-ustaški elementi sa Mijom Brajkovićem i Draganom Čovićem i brojnim njihovim čimbenicima, upravo su dobro znali i koristili državni kapital i finansijsku podršku i svojih odanih vlastodržaca u Bošnjaka.

Evo, do današnjeg dana trguju i dogovaraju sa nekom Abraham grupom iz Izraela i Kine o iznajmljivanju ili kupovini ove firme, a nigdje ne spominju nas, preko 1000 radnika za obeštećenjem i dodijeli dionica.

Normalno je postaviti i upit – šta to rade i državni sudski organi koji nijemo posmatraju sva ova pregovaranja bez našega udjela i naših diskriminiranih prava na dionice i obeštećenja, jer smo i mi dio vlasničke strukture ove firme Aluminij.

Pitamo se, nije li to zločin nad zločinima, da vlada Federacije, Fadil Novalić i Nermin Džindić u kontinuitetu pregovaraju i u naše ime, a trajno nas zaboravljaju poput naših agresorskih i ustaško- nacionalističkih HDZ-ovaca, koji su nas protjerali iz firme i uzurpirali i sva naša radnička prava.

Da li će se naći neko iz vladajućih državnih struktura, koji bi se upitali, šta je to sa obespravljenim radnicima firme Aluminij.

Nažalost, sudski proces i naša tužba prema vladi Federacije i menadžmentu Aluminija, već punih šest godina se tavori namjerno u ladicama sudskih organa, Osnovnog i Kantonalnog suda u Sarajevu.

U posljednje vrijeme, koliko smo informisani, ista tužba i očekivanje rješenja je u ladicama novog predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, gospodina Vladimira Špoljarića.

Ne očekujemo od agresorskih recidiva i nacionalista HDZ-a i SNSD-a, da njihovi sudski kadrovi i predstavnici u ovoj sudskoj vlasti pristupe poštenom razmatranju i rješenju naših opravdanih zahtjeva, ali nam nije jasno zašto to čine i naši Bošnjaci u vlasti, da li su i dalje ulizice partnerske politike HDZ-a i Dragana Čovića, naših dušmana i egzekutora u firmi i gradu Mostaru.

Ko je taj Fadil Novalić i Nermin Džindić, da se i dalje mogu poigravati sa našom sudbinom, ćute kao najobičnije kučke što bi nam stari govorili, a sa njima ni njihovi Bošnjaci neće imati selameta, u zajedničkom kupleraju sa partnerima iz HDZ-a, u udruženom zločinačkom privrednom pokušaju planetarne pljačke u firmi Aluminij, njihovih radnika i države Bosne i Hercegovine.

Neka im svima sudi dragi Allah / Bog, ali na onome svijetu!

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija