Aluminijsko kukavičje jaje Nermina Nikšića!

tačno.net
Autor 10.3.2014. u 08:30

Aluminijsko kukavičje jaje Nermina Nikšića!

Premijeru Vlade Federacije, gospodine Nermine Nikšiću, istina je, obraćajući se Vašim otvorenim pismom radnicima Aluminija, od kojih i mnogi nisu tako načitani i obrazovani, a još manje su voljni oni koji znaju i umiju da presaviju tabak i da Vam konkretno, otvoreno i sa jasnim argumentima odgovore. Pokušavate Vašim argumentima u otvorenom pismu podmetnuti kukavičje jaje aluminijašima.

Prije svega u pismu radnicima konstatujete: “ stavovi onih koji su šutili dok su se dešavale brojne zloupotrebe, vjerujem da je svima jasno, Vladu ne obavezuju niti će jeftini populizam kojim se služite pomoći bilo kome, a ponajmanje Aluminiju d.d. i njegovim radnicima za koje se tobože brinete”.

Gospodine premijeru Nikšiću, sve ovo ukazuje da ste se konačno i Vi probudili iz dubokoga sna, ili ste bili gluhi i niste osluškivali višegodišnji eho i vapaj nas obespravljenih radnika ili ste totalno iskvarili Vašu dioptriju te ste nerado čitali brojne moje članke / više od 50 članaka / od Dejtona do današnjih dana, upravo na temu problematike koju Vi djelimično iznosite u Vašem otvorenom pismu radnicima Aluminija. Već i po Sarajevu, gdje često boravite i radite, kruži anegdota sa kletvom  za radnike „Da Bog da, kako bi imali ista prava kao obespravljeni radnici Aluminija iz Mostara„ niste li to možda čuli.

Očito je, da ste neposredno već od finansijske policije, koja je napokon ušla u ovu „Utvrdu„ bojovnika, čimbenika i diskriminatora, došli do nekih pokazatelja i rezultata u vezi gubitaka i mešetarenja u poslovanju, poklonima i sl. te ih djelimično iznosite, ali što dalje od šire javnosti, jer ste vjerovatno i rezultate rada i analize  naručili za neku ličnu upotrebu..

Ne lezi vraže, rekli bi naši stari, gospodine Nikšiću niti jednom činjenicom niste se dotakli i uloge i krivice svih prethodnih Vlada Federacije i njihovih premijera. Pitam Vas, zar se mogu amnestirati gospoda Bičakčić, Branković, Behmen, rahmetli Hadžipašić, te na kraju i Vi neposredno, za sva vaša nečinjenja da država i njene institucije ožive i da normalno udju u ovu „Utvrdu„ jamljenu od uzurpatora, bojovnika i kriminalnih čimbenika. Zar se možete amnestirati od krčmljenja  državnoga kapitala, sa osnovama  anonimnim, nelegalnim i totalno devalviranim početnim bilansom stanja i ukupne vrijednosti sveukupnoga kapitala u ovoj bivšoj firmi poslije Dejtona. Sve je rađeno i odrađeno na nivou mjesne zajednice  Rodoč ili Baćevića, preko opštine Jugoistok i sa zakonima famozne i agresorske Herceg Bosne. Gdje su za to vrijeme bile i šta su radile Vaše pravne institucije sistema, od sudstva, tužilaštva i Vaših ministara u vladama Federacije. Na kraju svega ovoga, kao „biber po pilavu“  i onih bijednih 44% vrijednosti kapitala, namjenili ste ravnopravno svim radnicima pa i nama obespravljenim, koji se u postdejtonskom periodu borimo uzaludno za naša radnička prava, dostavili ste ih na trpezu već dokazanih „halapljivih aždaja„  da ih raskrčme opet po svojim diskriminatorskim i nacionalističkim aršinima. Vaš veliki i neposredni uspjeh u svemu ovome je dokazano  ignorisanje  i otpis radnika srpske nacionalnosti, čime ste sasvim jasno iskazali i borbu vaše stranke pod sloganom „za dobro čovjeka„ ali svakako bez Srba, izuzev pojedinih  ikebana, koje gajite u vašim stranačkim vrtovima kvazidemokratije. Samo nam ostaje žal u svemu ovome, da su se na koncu i Vaši sunarodnjaci, radnici Bošnjaci, poomirili sa ovom čudnovatom i nehumanom diobom, ćute i miruju, vođeni sa poltronima, ulizicama, bezkičmenjacima i podaničkim elementima, kako u svome sindikatu, isto tako i u njihovim strukturama vlasti. Reklo bi se, aferim, neka im pomogne dragi Allah i premijer Nermin Nikšić.

Dakle, gospodine premijeru Nikšiću,  svi ste vi podjednako odgovorni za situaciju i nastale probleme u firmi Aluminij, kao i agonijom naših obespravljenih radnika. Dokazali ste da jednostavno niste dorasli lukavoj i licemjernoj politici i svim aktivnostima kriminalaca i čimbenika u primjeni i postdejtonskoj  realizaciji  recidiva  ideologije „oca nacije„ pomoću izvršilaca Mije Brajkovića, Ive Bradvice, Mladena Galića, Vlade Božića, Jure Muse i inih saradnika u rukovodstvu ove firme, koji su upravo godinama mešetarili i činili što su htjeli i želili.

U pismu dalje konstatujete:

„Ako tu dodamo da su u vremenu “blagostanja” kupovani i dijeljeni stanovi zaslužnima, ako su se kupovale skupocjene umjetnine te besramno vrijedni pokloni za partnere (na poklone utrošeno preko milion KM), ako su kupovani stanovi po euro metropolama i u sumnjivim zamjenama davani zaslužnima.  Ako su isplaćivane otpremnine u protuvrijednosti dvogodišnje plaće, iako pravilnici kažu da se isplaćuju tri mjesečne, te niz drugih stvari za koje očekujem da što prije nadležni istražni organi utvrde precizne dijagnoze„.

Dakle, činjenice ukazuju, da ste tako olako i jednostavno i ispustili sve te kriminalce, sa Brajkovićem, Bradvicom, Galićem i inim odgovornim realizatorima takvoga stanja, da napuste i firmu i zemlju, a da ne pokrećete i njihovu krivičnu odgovornost, sve to blago rečeno dolikuje malim guštijerima, a ne uskocima i poskocima. Zašto se ne ugledate i na hrvatski USKOK, pa će te sve te i „male Sanaderčiće„ i sa njihovim umjetninama, moći procesuirati, što je nužno i opravdano. Što bi naši pametni stari govorili „poslije boja koplje u trnje„ pa zašto ga sada i tretirati, jer eto tobože sve to Vi i Vaši saradnici niste ni znali , niste valjda mislili da bi to ovi radnici kojima se obraćate, mogli izmješati istu krvnu grupu. Svima im je veoma dobro bilo, samo su se naslađivali i ispoljavali svoje zajedničke diskriminatorske poslastice, na obespravljenim radnicima Bošnjacima i Srbima.

Upravo mnoge činjenice i ukazuju, da su jedino svojim lukavstvom, a vašim neznanjem uspjeli već godinama da vas uvuku u svoje „strujno kolo„ iz kojega nikako da se iskoprcate, poput ulovljene ribe u ribarskoj mreži. Kako se vi isključivo bavite političkom ekonomijom, a nikako i ekonomskom politikom zemlje, ne može vam biti jasno i da je električna energija ili struja zlato, koje je štetno ulagati u slične elektrolize i samo izvoziti sirovi aluminij, što je pogubno i za naprednije zemlje i ekonomije. Uporno lansirate tezu o tobože velikome izvozniku, a niti jednom analizom niste prezentirali i sve pokazatelje uvoza i drugih pratećih uslova i mjera. Nažalost, nema više umnoga rukovodioca Emerika Bluma i mnogih njegovih kadrova, koji je imao viziju sveukupne aluminijske industrije u zemlji i njenim pokazateljima, koji su ukazivali na tadašnju opravdanost postojanja ove industrije. Danas, paušalno i neupućeno vi govorite o nekome generatoru razvoja Hercegovine i šire, kada niste u stanju riješiti i mnoga politička pitanja, koja lansiraju i vode čimbenici ove firme. Nikada se niste ni zapitali šta je sa hercegovačkim rudnicima boksita, njegovom eksploatacijom, kao i drugim tehničko- tehnološkim mogućnostima razvoja i izgradnje tvorničkih kapaciteta po tome osnovu. Vjerujemo, da vas postojeće „strujno kolo„ veoma plaši da iskoračite iz njega i da gledate sopstvenim znalačkim saznanjima, na cjelovitost ove problematike. Postoje u zemlji stručnjaci svih profila, a posebno ekonomske struke, za jednu sveukupnu vrijednu, autentičnu i stručnu analizu, koja će vam poslužiti za razriješenje ovoga gordijevog čvora i izlaska iz postojećega „strujnoga kola„. Što prije to uradili, moći će te saznati stanje i analize perspektivnoga razvoja aluminijske industrije u zemlji, a ne da vas u kontinuitetu i svakodnevno opterećuju i vode ove dnevno političke začkoljice i neargumentovano  prezentirani koje kakvi strujni udari.

Na kraju Vašega pisma, gospodine Nikšiću ukažete: „Pomoć svakoga ko u tome želi učestvovati je dobrodošla, ali stavovi onih koji su šutili dok su se dešavale brojne zloupotrebe, vjerujem da je svima jasno, Vladu ne obavezuju niti će jeftini populizam kojim se služite pomoći bilo kome, a ponajmanje Aluminiju d.d. i njegovim radnicima za koje se tobože brinete”.

Želim Vama i Vašem „cestovnome ministru za energetiku, industriju i dr. jasno poručiti, da nikada u svojoj praksi nisam bio ćutolog, pa i onda kada me je u više navrata i glave trebalo koštati. Nisam nikakav diletant, naprotiv veoma stručan i kompetentan sagovornik na ovu temu problematike i aluminija i struje, a populizam mi po najmanje je ikada bio potreban. Moja praksa i životno iskustvo privrednika i graditelja, političara, profesora i poliglota, a iznad svega istinskoga patriota ove zemlja Bosne i Hercegovine, obavezuju me. Vaši stavovi i ponašanje u rješavanju naše problematike obespravljenih radnika, jednostavno me je angažovalo iz inata prema svima vama drznicima, da pomognem mojim bivšim radnim kolegama, mojim sunarodnjacima, čije porodice u većini slučajeva nemaju obezbjeđenu egzistenciju, tako ste ih bezočno i bezkrupulozno eleminisali sa evidencije dioničara, a nikakvi drugi porivi ili opredjeljenja, bar za sve one koji me odlično poznaju. Što rekao naš veliki Aleksa Šantić: Mene bole rane roda moga .. „

S poštovanjem, Mr Milan Jovičić, dipl.ing.el / bivši radnik Aluminija /

Mostar, mart, 2014. god

tačno.net
Autor 10.3.2014. u 08:30

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija