AMBASADA Velike Britanije osudila veličanje monstruma i silovatelja Make Radića od strane HDZ-a

tačno.net
Autor 14.11.2020. u 09:29

AMBASADA Velike Britanije osudila veličanje monstruma i silovatelja Make Radića od strane HDZ-a

Vrh HDZ-a BiH prisustvovao je komemoraciji ubijenom ratnom zločincu Marku Maki Radiću u Domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Takav potez izazvao je žestoke reakcije javnosti, jer se radi o presuđenom ratnom zločincu koi je za svoja zvjerstva, koja su podrazumijevala ubijanja ljudi, silovanja žena, osuđen na 21 godinu zatvora.

Iz Ambasade Velike Britanije u Sarajevu za Vijesti.ba su kazali kako je ovakvo ponašanje neprihvatljivo.

Ujedinjeno Kraljevstvo je, zajedno sa drugim članicama Vijeća za implementaciju mira, zauzelo jasan i konzistentan stav kojim se protivimo veličanju osuđenih ratnih zločinaca. A isti smo ponovili i tokom rasprave o Bosni i Hercegovini pred Vijećem sigurnosti UN-a prošle sedmice”, kazali su iz Ambasade Velike Britanje.

Ranije je na upit Vijesti.ba odgovor stigao i iz Ambasade SAD.

“Sjedinjene Američke Države snažno osuđuju sve pojedince, grupe ili organizacije koje veličaju osuđene ratne zločince ili slave ratne zločine. U zemlji koja se opredjelila za euroatlantske integracije nema mjesta za negiranje počinjenih ratnih zločina ili veličanje ratnih zločinaca. Takvi potezi vrijeđaju žrtve i nanose bol njihovim porodicama, te predstavljaju prijetnju mirnoj budućnosti Bosne i Hercegovine”, kazali su za Vijesti.ba iz Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu.

(Vijesti.ba)

tačno.net
Autor 14.11.2020. u 09:29