Baralija: Izetbegović i Čović za Mostar trebaju da odgovaraju, a ne da se o njemu dogovaraju

 A. Z.
Autor 11.6.2020. u 12:54

Baralija: Izetbegović i Čović za Mostar trebaju da odgovaraju, a ne da se o njemu dogovaraju

“SDA i HDZ trebaju odgovarati za Mostar, a ne biti faktor u dogovorima! Neprihvatljivo je da nam nakon 10 otetih godina demokratije, kroz kalkulantska rješenja koja samo njima odgovaraju, otmu čak i mogućnost da nakon svega napravimo iskorak, da gradimo bolji i drugačiji Mostar! Pozivamo Međunarodnu zajednicu da ne bude saučesnik u ovoj političkoj igri. Ne pomaže se Mostarcima i Mostarkama tako što se prihvataju HDZ/SDA pravila igre”

Bakir Izetbegović i Dragan Čović jučer su se sastali u zgradi Delegacije EU s predstavnicima međunarodne zajednice. Jedna od tema bila je i održavanje lokalnih izbora u Mostaru. To je komentarisala Irma Baralija, potpredsjednica Naše stranke.

“Prema presudi Evropskog suda za ljudska prava mi imamo još mjesec dana roka da se rješenje za Mostar nađe u Parlamentu BiH. Ako se to ne desi, Ustavni sud BiH će riješiti stvar. Zbog te činjenice zaista je nadrealan jučerašnji maratonski sastanak predstavnika Međunarodne zajednice s dvojicom etno vođa. Ovim pregovorima im daju legitimitet i izdižu ih iznad institucija ove zemlje, samim tim diskreditirajući jednu od svojih najvažnijih institucija – Evropski sud za ljudska prava, koji je jasno dao do znanja da izbori u Mostaru nisu plod dobre volje i dogovora pojedinaca nego neosporivo pravo građana i građanki Mostara koje im mora biti garantovano”, kazala je Baralija.

Ističe da je posebno frustrirajuće gledati kako “oni koji su od Mostara napravili ‘grad-slučaj’, oni koji su krčmili naš novac, uništavali i pljačkali zajedničko dobro, sad ih se eto moli i vrši pritisak da se dogovore.

“SDA i HDZ trebaju odgovarati za Mostar, a ne biti faktor u dogovorima! Neprihvatljivo je da nam nakon 10 otetih godina demokratije, kroz kalkulantska rješenja koja samo njima odgovaraju, otmu čak i mogućnost da nakon svega napravimo iskorak, da gradimo bolji i drugačiji Mostar! Pozivamo Međunarodnu zajednicu da ne bude saučesnik u ovoj političkoj igri. Ne pomaže se Mostarcima i Mostarkama tako što se prihvataju HDZ/SDA pravila igre”, rekla je Baralija.

klix.ba

 A. Z.
Autor 11.6.2020. u 12:54