Bezosjećajnost političara: Mostarci od sutra mijenjaju način protestiranja

tačno.net
Autor 19.2.2014. u 21:04

Bezosjećajnost političara: Mostarci od sutra mijenjaju način protestiranja

Predstavnici Plenuma građanki i građana Mostara, u prvim izjavama za javnost, reagirali su na tokom dana pristiglu vijest da je Kolegij Skupštine HNK prihvatio da se raspravlja o svega dva od ukupno četiri predata zahtjeva građana rukovodstvu tog organa.

Podsjetimo, prihvaćeno je da se raspravlja o sigurnosnoj situaciji i setu socijalnih zakona, ali ne i o ostavci Vlade HNK, te ukidanju beneficija za političare.

Tokom današnjeg protesta na Španskom trgu, jedan od članova Plenuma građanki i građana Mostara, Feđa Fajić novinarima je izjavio da su u Plenumu zadovoljni jedino što je Skupština HNK ispoštovala rok o održavanju sjednice do kraja mjeseca. Međutim, dodao je dva zahtjeva – ukidanje beneficija za političare i set socijalnih mjera – su morali ići skupa. “Taj novac, koji bi ostao u budžetu smanjenjem plata političara, je trebao da ide baš za te fondove socijalne. Time su pokazali da apsloutno nemaju nikakav osjećaj za socijalno stanje u državi. Nemaju nimalo osjećaja za solidarnost”, dodao je Fajić.

On je rekao da su u Plenumu očekivali da će političari pokazati više solidarnosti prema građanima.

Na Plenumu će se donijeti odluka kako odgovoriti na ovakvu odluku Kolegija skupštine. Najavljeno je da je jedna od mogućnosti apsolutni građanski neposluh, u svakom smislu. “Možete očekivati neke, ne bih ih nazvao radikalnije, ali neke promjene u načinu protestiranja”, prokomentirao je Fajić.

Odgovarajući na novinarska pitanja o slabom odzivu građana na protestima, Fajić je rekao da se građane već 20 godina zastrašuje i prijeti im se na razne načine. Ustvrdio je da vlast povlači poteze očajnika i ne biraju sredstva kojim će ostvariti svoje ciljeve, uključujući i vršenje pritisaka na medije.

Inače, tokom današnjeg protesta još jednom je upućen poziv građanima, a posebno ugroženim socijalnim kategorijama, da se u što većem broju odazovu pozivima na proteste, te na taj način izraze nezadovoljstvo ukupnim stanjem u državi.

(StarMo)

tačno.net
Autor 19.2.2014. u 21:04

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija