Bh. umjetnica Arleta Ćehić izlaže svoj rad u Veneciji

tačno.net
Autor/ica 25.5.2023. u 13:35

Bh. umjetnica Arleta Ćehić izlaže svoj rad u Veneciji

U vremenskom okviru 18. VENECIJANSKOG BIJENALA ARHITEKTURE od 20.5. do 24.6.2023. dešavaju se paralelni događaji umjetnosti koji su u tom periodu veoma zapaženi zbog posjećenosti ljubitelja umjetnosti iz cijelog svijeta. Jedan od takvih događaja je i u organizaciji Osten galerije iz Skoplja i Gete instituta u Italiji, pod nazivom Umjetnost ujedinjuje svijet, a koji okuplja umjetnike i umjetnice iz cijelog svijeta. Izložba je otvorena 20.5. u prelijepom Pallaco Albrizzi – Capello i uvrštena je u mapu najznačajnijih dešavanja tokom trajanja BIJENALA. U selektivnom izboru, našu zemlju je predstavlja istaknuta bh. umjetnica Arleta Čehić, koja se ovom prilikom predstavila instalacijom Totemi II.

– To su četiri crne perforirane kutije od drveta, nastale 2014. godine, koje sam kasnije umnožila na osam i rad nazvala ‘Preko’. Veoma sam zadovoljna selekcijom kustosice Kornelije Koneske i samom postavkom u prostoru. Za razliku od prethodnih, ovaj put rad je postavljen u obliku krsta, što mi je blisko i što se zapravo i eksplicitno referira na neke moje ranije radove. Slobodnim kretanjem vektora sila i u ovoj konstelaciji, rad je zadržao svoju suverenost u izrazu i moje postulatorno promišljanje da je sve što se do sad dogodilo, zbir kontinuiteta i diskontinuiteta. U diskontinuitetu imamo jezgru kontinuiteta. Život kao takav nikad ne umire. Smrt kao takva, dopušta daljnji život, naglasila je umjetnica.

Umjetnica Arleta Čehić je do sada izlagala u Londonu u the Saturation Point galeriji, u Cultural Space Instituto Cervantes u São Paulo, BWA galeriji u Ostrowiec Swietokrzyski, u La ville de pont de Claix galeriji u Grenobleu, u Salon Realites Nouvelles u Parizu, Alhambra Blvd galeriji u Sacramentu, u Ely Center of Contemporary Art Gallery u New Havenu, u galeriji Badweg 3 u Bolswardu, zatim u Temporary Art Space (T.A.S.) u Groningenu, u Rathaus Hamburg i Dosenfabrik galeriji u Hamburgu.

 Izložba Umjetnost ujedinjuje svijet trajat će do 24.06. 2023.

tačno.net
Autor/ica 25.5.2023. u 13:35