Bolesni građani, u oboljeloj državi

Bolesni građani, u oboljeloj državi

Dosta nam je, svakodnevne politikantske močvarne žabokrečine, te pisak žaba kreketuša.

Dosta nam je i nepotizma, javašluka i nedostojnih rabota, koje umrtvuju normalnu svijest, razum i korisna razmišljanja naših građana.

Dosta nam je i bolesno ambicioznih ljudi, makar oni bili i doktori u bijelim mantilima, iz uticajnih vladajućih struktura u vlasti, prezivali se oni Izetbegovići ili ini „ Jambegovići„, kako bih nazivao jedan moj ugledni profesor, mnogih Univerziteta u zemlji, ali je bio izvrsni matematičar.

Slušao sam, gledao i čitao, mnoge negativne postupke tzv. Sebije, forsirane direktorice KCUS-a, koja je svojim nerazumnim postupcima, uz nepotizam i nezdravu bolesnu ambiciju ili nepoželjnu konkurenciju, rastjerala mnoge dokazane kadrove i visoko stručne doktore medicine, priznate specijaliste u svojoj branši.

Ne ulazeći u detalje spoznaje, ovakvih njenih neljudskih i nehumanih postupaka, u dubini svoga razuma i svih mogućih životnih saznanja, prvo sam se priupitao, da li je ova Sebija nekada i čula za Hipokrata i kojoj je dopustio da studira i nekako završi ovaj, iznad svega ljudski i humani studij medicine, koji je za čovjeka i životnu njegovu brigu?
Kao rođeni Sarajlija, visoko obrazovani kadar i stručnjak u tehničkoj branši, koji sam se u mladosti skijao i igrao lopte na Kovačima, mjestu i mezarju njenoga svekra, rah. Alije, prvog našeg predsjednika države, podsjeća me na njegove plemenite stavove i razmišljanja, te mi garantuje za njegova života, on to ne bi dozvolio, takvo ponašanje i njegove snahe, ma koliko bila priznata i poznata doktorica medicine.

Nije mi niti bila namjera, nešto posebno pisati o njoj i njenim postupcima, jednostavno me sinoć u dnevniku TV OBN-a, prvi inspirisao i podsjetio, ugledni novinar Mimo Šahinpašić, da mene i naše građane, podsjeti na lik i djela, uglednog i vrsnog našeg, ali i svjetskog stručnjaka, Prof. Dr. Nenada Vanisa.

Ovu informaciju, danas prenosi i naš, dnevni list „Dnevni avaz„, koji je pod gornjim naslovom, podsjetio nas, malo detaljnije na našeg doktora, Nenada Vanisa.

Kao građanin grada Mostara ili mostarski Sarajlija, rođeni Sarajlija, imao sam zadovoljstvo da me na klinici Koševa, pregleda i liječi, da mi spasi i život, tadašnji vrsni i priznati, jedan od rijetkih naših gastroenterologa, doktor Nenad Vanis, uz doktora, profesora i tadašnjeg direktora, Gribajčevića, kao i doktora Mesihovića.

Dolazio nam je i po mnogim hercegovačkim gradovima, doktor Nenad Vanis, ukazivao nam je izuzetnu pomoć u liječenju mnogih naših građana, svojim znanjem i umijećem, tako da za njim mogu da žale i mnogi Mostarci, Jablaničani, Konjičani, Stočani i ini njegovi pacijenti.

Ako istinski, ovoj umišljenoj i bolesno ambicioznoj, ženi, direktorici i doktorici Sebiji, nije bio dobr i poželjan stručnjak u ovoj oblasti, poput Gavrankapetanovića kao ortopeda i mnogih drugih specijalista i profesorskog kadra na Medicini u Sarajevu, neka nam budu bolesni i građani, jer nam je i država, izuzetno bolesna, sa svojim politikantima i ubuđaloj močvarskoj vlasti, a kreketuše će nam i dalje svirati svoju svirku, do sudnjega dana.

Ostaje mi za utjehu, spoznaja da su to dozvolile moje Sarajlije i moji Bosanci, da se, zaista, nađe i takva „avet„ u medicini, poput hobotnice, a da joj se pipci ne potkrate na vrijeme.

Velika zahvalnost, Mimi Šahinpašiću i „Dnevnom avazu„ na prisjećanja, na likove i djela, tako vrsnih i svjetki priznatih, doktora medicine, koje je školovala naša država, ali ih je protjerala i Sebija Izetbegović, ambiciozno bolesna direktorica, koja se sa svojim saradnicima i uhljebila, zahvaljujući, kanceroznoj boljci, zvanoj „nepotizam„.