Brižni čelnici Vlade FBiH, Aluminija i Glencorea iz Švicarske

tačno.net
Autor 29.11.2013. u 13:42

Brižni čelnici Vlade FBiH, Aluminija i Glencorea iz Švicarske

Našem licemjerstvu kraja nema, kada se Vlada sa premijerom Nikšićem i ministrom Trhuljem, te sa novokomponovanim privremenim direktorom Damjanom, upusti u raspravu sa strancima i svjetskom firmom Glencore iz Švicarske, a da prethodno ne iščiste  recidive svoga prljavoga dvorišta. Kada im se još priključi i uvaženi profesor i predsjednik NV Aluminija profesor Mirko Puljić, sa zahvalama i i veličanjem i Nikšića i Trhulja, kao i članovima visokoga izaslanstva Glencorea, na tomu što se taj europski i svjetski div potvrdio ne samo kao strateški partner, nego i kao prijatelj Aluminija, a po matematičkoj definiciji „prijatelj moga neprijatelja, je i moj neprijatelj „.

Dakle, jednostavno se zaboravljaju sve kriminalne radnje prethodnoga rukovodstva firme i njihovi diskriminatorski odnosi prema radnicima firme na nacionalnoj osnovi, a posebno posljednja raspodjela dionica, sa ignorisanjem preko 713 radnika srpske nacionalnosti. Da li su naši sagovornici sa izaslanstvom strane firme svi govorili Engleski, ili su se pravili veliki Englezi, pa su prenebregnuli ovakve diskriminatorske radnje, kako bi se pobrinuli za budućnost Aluminija, na trulim temeljima i krajnje nedopustivim diskriminatorskim odnosima, kakvi vladaju u ovoj firmi.

U svakome slučaju i gospodin Andrew Caplan, kao  šef izaslanstva Glencorea, kao i njuegov glavni menadžment trebaju biti upoznati sa svim ovim diskriminatorskim i neofašističkim metodama, koje je upražnjavalo bivše rukovodstvo firme, a ovi novokomponovani predstavnici vlasti to prećutkuju, obećavajući neku bolju budućnost Aluminiju, sa pozicija nerealnih sagledavanja sveukupnih činjenica, nastojeći svjesno sve podvući pod neki ružičasti tepih  zabluda, za našu širu javnost. Obećavajući određene subvencije Aluminiju, neozbiljno i nesavjesno, ne od sopstvene babovine, već samo  je moguće sa grbače već ojađenih i toliko zaduženih građana ove naše domovine,  da ovakvim  glupostima kraja nema.

U svakom slučaju rado ćemo se pobrinuti da ove informacije dopru i do stranoga menadžmenta, kao što je firma Glencore, kada to već domaće institucije vlasti i njihovi predstavnici svojim odnosom i ponašanjem ignorišu činjenice sadržane u elemntima diskriminacije prema radnicima, pa makar to bili samo i radnici srpske nacionalnosti. Bez ravnopravnosti ne može biti niti demokratskih procesa, a niti neke bolje budućnosti, bila to aluminijska proizvodnja i firma  Aluminij, kao i grad Mostar i Federacija i cijela nam domovina Bosna i Hercegovina. Sve dok se ne isprave recidivi crne nam prošlosti i diskriminatorskih scenarija na nacionalnoj osnovi u ovoj firmi, zvanoj Aluminij iz Mostara, neće se moći suzbiti ni naše težnje za saznanjima prave istine i u firmi i oko firme.

Normalno se nameće pitanje diletantskoga i olakoga prepuštanja državne imovine, bez realne i istinske analize početnoga bilansnoga stanja, zatim samoinicijativnoga pravljenja spiskova radnika i podjele dionica i njihove raspodjele na krajnje drzak i bezobrazan način, a da Vlada i njeni podanički elementi, od ministra i premijera, to u kontinuitetu prećutkuju i ne izlaze pred javnost sa pravim podacima. Nažalost, svi su izgledi da će i njihovi poslušnici, vjerovatno iz istih „crveno – partijskih„ struktura a sada u svojstvu članova Nadzornoga vijeća Aluminija, krenuti istim stazama, jer kako opravdati  već gore evidentne slavopojke njihovoga predsjednika, prema Trhulju i Nikšiću, ako se zna da su isti suodgovorni za svoj neprofesionalni i diletantski odnos i prema radnicima srpske nacionalnosti, kao i prema nepodobnim Hrvatima, kao i manjem broju Bošnjaka,  koji isto tako nisu na postojećim spiskovima. Postavlja se jasno i konkretno pitanje ovim „čimbenicima„ i podaničkim elementima, da li oni za ovakve radnje zaista imaju i argumente i opravdanja, zašto se kriju iza istih i neka se očituju pred našom javnošću, krajnje je vrijeme.

Radi znanja i saznanja, ovaj tekst kao i mnogi drugi biće upućeni i poznatim svjetskim partnerima, u ovome slučaju konkretno i prema firmi Glencore iz Švicarske, kako bi isti bili upoznati sa svojim partnerima i njihovim diskriminatorskim radnjama.

S poštovanjem, Mr Milan Jovičić, dipl.ing.el / bivši radnik Aluminija /

Mostar, novembar 2013 god.

 

tačno.net
Autor 29.11.2013. u 13:42