“Brzi odgovor 21”: Američki vojnici danas stižu u Sarajevo

G.M. klix.ba
Autor 14.5.2021. u 12:27

“Brzi odgovor 21”: Američki vojnici danas stižu u Sarajevo

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Na sarajevskom aerodromu danas će biti organiziran doček američkih vojnika koji će učestvovati u bilateralnoj vježbi “Brzi odgovor 21”, najavljeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

Američke vojnike dočekat će ministar odbrane Sifet Podžić, ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH brigadni general Ivica Jerkić i komandant Štaba NATO-a u Sarajevu američki brigadni general Erik Folkestad, javlja klix.ba

Jedan broj ljudstva i opreme već je stigao u BiH, između ostalog, američka vozila su u srijedu prošla kroz Banju Luku na putu ka Manjači.

Podsjetimo, Oružane snage BiH realiziraju završne pripreme za predstojeću bilateralnu vježbu s Oružanim snagama SAD-a “Brzi odgovor 21” (“Immediate Response 21”).

Vježba će se realizirati u drugoj polovini maja 2021. u sklopu multilateralne vježbe “Branilac Evrope 21” (“Defender Europe 21”), a u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku (USAEUR-AF).

Ovo je glavni događaj u 2021. godini iz oblasti obuke za Oružane snage Bosne i Hercegovine, a provodit će se na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč te na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave”.

klix.ba

G.M. klix.ba
Autor 14.5.2021. u 12:27