Čitajte samo Mešu i Ivu Andrića

tačno.net
Autor 16.8.2016. u 12:43

Čitajte samo Mešu i Ivu Andrića

Piše: Mr Milan Jovičić / obespravljeni radnik Aluminija i zatočenik svog grada /

Zar i ti sine Brute, obraćam se Tebi Fahrudine Radončiću. Dosta nam je ubleha, floskula i demagoških “latinskih“  pričica, sa ostatkom koščica od pojedene jagnjetine ili raznih buredžika, meza i mrvica u aluminijskim folijama. Našli ste i dobra mjesta, negdje po Hercegovini, u blizini uzurpiranog „stolnog grada„ Mostara, u blizini nacionalističke jazbine i „Hercegovačkog patuljka“ sa staklenim nožicama i najveće kriminalne, diskriminatorske i uzurpirane firme, zvane Aluminij. Valjda vam je ona, uz Soko i druge opljačkane firme, mjera i okosnica razvoja neke vaše „ virtualne „ ekonomije, o kojoj istinski, možete pričati danima i noćima, uz pokoji popijeni gemišt i jagnjeće pečenje, a građanima i bivšim obespravljenim radnicima, ostaviti bogatu trpezu sa mrvicama i koščicama.

Živite što ljepše, ali tako da vas nije stid“/ citat Meše Selimovića /

Ali Vaša je sramota, sastajati se i pričati razne nebuloze, a ne biti kadar i sposoban, iskren i principijelan, učinkovit i dobronamjeran, već konačno razriješiti i ovu našu “Mostarsku Odiseju“ kako bi i mi svi njegovi građani i narodi, otpočeli normalno da dišemo, ne poput Kočićevog jazavca, već ljudski i dostojanstveno, poput vjernika svetog oca Pape, koji nam propovjeda samo dobročinstvo.

Nije li Vas i sramota, nadvirivati se stalno preko plota, kod mojih sunarodnjaka, kod “guslara Miće iz Laktaša“, a da niste još počistili svoja dvorišta, svoj entitet u Federaciji i ovaj “grad slučaja“.

Kako bi i konačno razbili svu Vašu “mutnoetičnost,“ u interesu konstituivnosti i Vaše ravnopravnosti životarenja, na ovim zajedničkim  prostorima, preporučujem Vam da u Vaše sjedeljke i maštovite ekonomske pričice, obavezno uključite i nekog vašeg “ikebanca“ makar to bio, zaista, i lijepi Mića, da Vam gusla i pjevuši  omiljene pjesmice.

Može Vam se pridružiti i Bakir, nemamo ništa protiv, samo birajte mjesto negdje dalje od Mostara, ili gore negdje bliže Gospi i Međugorju, kako bi mogli i pjevušiti i prizivati “Juru i Bobana“, prije zore i bijelog dana.

Ako bi Vam se još pridružili, gangaši i najveći kriminalci i lopovi Mijo Brajković i Ivo Bradvica, orkestralni sastav i pjesmice, daleko bi se čule, još uz blagoslov Biskupa i Vladike, kraja Vam nigdje ne bi bilo.

Međutim, mirne duše možemo citirati i našeg Nobelovca Ivu Andrića:

Dugotrajno robovanje i rđava uprava, mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda, da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od zla, nego i svoju sopstvenu korist od očigledne štete

Istinski smo izvitoperili, možda su i Vaša sastančenja po krčmama i korisna za Vaša ekonomska razmišljanja, ali ste nas godinama, od Dejtona do danas, ostavili i bez uma i bez razuma, te, zaista, nije nikakvo čudo da Vas ne razumijemo.

tačno.net
Autor 16.8.2016. u 12:43