CNN uvrstio Mostar na listu najljepših gradića u Evropi

I.S.
Autor/ica 9.8.2022. u 11:25

Izdvajamo

  • "Pariz, Rim, Barcelona... Ovi evropski gradovi su s pravom na listi onih koje trebate posjetiti. Međutim, i manji gradovi su također magični jer imaju predivnu arhitekturu i bogatu kulturu", navela je novinarka CNN-a Julia Buckley u svom članku.

Povezani članci

CNN uvrstio Mostar na listu najljepših gradića u Evropi

Foto: šg

CNN je uvrstio Mostar na listu najljepših gradića u Evropi. Ovaj bh. turistički dragulj zauzeto je šesto mjesto.

“Pariz, Rim, Barcelona… Ovi evropski gradovi su s pravom na listi onih koje trebate posjetiti. Međutim, i manji gradovi su također magični jer imaju predivnu arhitekturu i bogatu kulturu”, navela je novinarka CNN-a Julia Buckley u svom članku.

Spomenuto je da je Stari most, koji su 16. stoljeću izgradile Osmanlije, dugo smatran kao jednim od najboljih primjera balkanske islamske kulture. Proteže se visoko preko rijeke Neretve i jedan je od najpoznatijih znamenitosti na Balkanu. Napisano je i da lokalno stanovništvo skače s njega, kao i da je on sada dio svjetske serije Red Bull Cliff Diving.

Napomenuto je i da je Stari most 1993. godine srušilo Hrvatsko Vijeće odbrane (HVO). Rekonstruisani most otvoren je 2004. godine, a Mostar je danas jedna od omiljenih destinacija u Bosni i Hercegovini. Mnogi turisti iz Dubrovnika dolaze u Mostar na jednodnevni izlet.

Na CNN-ovo listi su se ispred Mostara našli gradići Giethoorn (Holandija), Guimaraes (Portugal), Roscoff (Francuska), Anghiari (Italija) i Nafplio (Grčka).

Iza Mostara su Mazara del Vallo (Sicilija), Clovelly (Velika Britanija), Dinkelsbuhl (Njemačka), Korčula (Hrvatska), Kenmare (Irska), Piran (Slovenija), Reine (Norveška), Regencos (Španija) i Tarnov (Poljska).

Klix.ba

Tagovi:
I.S.
Autor/ica 9.8.2022. u 11:25