DAN DRŽAVNOSTI U MOSTARU

tačno.net
Autor 25.11.2015. u 14:59

DAN DRŽAVNOSTI U MOSTARU

Foto: šg

U organizaciji Gradskog odbora SDP-a Mostar i mostarskog ogranka Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) u srijedu ujutro je upriličeno obilježavanje 25. novembra – Dana državnosti BiH – odnosno dana kada su 1943. godine, na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu, udareni temelji moderne državnosti Bosne i Hercegovine.

pg1

Foto: starmo

Delegacije SDP-a, DF-a i SABNOR-a najprije su na Trgu Musala položile cvijeće i odali počast rodoljubima koje su fašističke snage objesile tokom NOB-a, a potom je počast žrtvama fašizma odata na Partizanskom spomen groblju, gdje se okupilo nekoliko desetina građana. Vijence i cvijeće položile su delegacije SDP-a, DF-a i SABNOR-a.

part

Foto: starmo

Prisutnima se u ime Gradskog odbora SDP Mostar obratio Sead Đulić, koji je uz ostal,o kazao da je Partizansko spomen-groblje jedno od najsvetijih mjesta u BiH, pored Doma u Mrkonjić Gradu, gdje je održano zasjedanje ZAVNOBIH-a.

“Nažalost, u ovom gradu, to osim nas – koliko nas je ovdje – druge ne zanima. Nema nikoga od vlasti! Nema čak ni medija! Nema ni onih kojima su puna usta Bosne i Hercegovine!”, rekao je uz ostalo Đulić, poručivši kako su na Partizansko spomen groblje, u povodu Dana državnosti BiH došli “antifašisti i oni koji BiH iskreno osjećaju svojom domovinom”. (StarMo)

Zgrade najvažnijih insitucija u gradu na Neretvi ne samo da u srijedu nisu ukrašene zastavama Bosne i Hercegovine, već je sa nekih gradskih institucija zastava skinuta, iako je tu bila ranije.

Primjerice, pokazuju Mostarci na zgradu Gradske vijećnice, samo dan ranije tu je bila zastava Bosne i Hercegovine, ali je naprasno skinuta jučer, dan prije obilježvanja Dana državnosti BiH.

Na zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona također nema državnih obilježja. Samo kantonalna zastava.  (nap.ba)

tačno.net
Autor 25.11.2015. u 14:59