Denis Bećirović poručio Čoviću: U Tuzli je isti broj Hrvata kao i prije rata,a pogledajte koliko je Bošnjaka tamo gdje je vladao HDZ

tačno.net
Autor 8.7.2020. u 15:24

Denis Bećirović poručio Čoviću: U Tuzli je isti broj Hrvata kao i prije rata,a pogledajte koliko je Bošnjaka tamo gdje je vladao HDZ

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentrane skupštine BiH potpredsjednik Doma naroda Dragan Čović (HDZ) kazao je da je uvjeren sam da će se naći odraz multietničnosti u Mostaru u punini i da su rijetke sredine kao Mostar. Volio bi da u Tuzli imamo minimalne i maksimalne kvote, Tuzla je samo kao primjer. Ne mogu prešutiti izmjene Izbornog zakona, a ja ću i dalje raditi da Mostar bude moderan grad.

Delegat Denis Bećirović poručio je Čoviću da kad bilo u kojem kontekstu pominje grad Tuzlu, da to čini s dužnim poštovanjem i uvažavanjem prema građanima Tuzle jer za to ima razloga.

– Pogledajte popis stanovništva i uočit ćete da je Tuzla drugi ili treći grad po broju Hrvata u Bosni i Hercegovoni u apsolutnom iznosu. Uočit ćete da je procentualno gotovo isti broj Hrvata u Tuzli i kao i 1991. godine, a pogledajte koliko je Bošnjaka tamo gdje je vladao HDZ – poručio je Bećirović.

Čović je odgovorio da je Tuzlu pomenuo kao primjer.

– Poštujem želju da se održi ovo što vi govorite, ali spomenut ću da nemate niti jednog Hrvata na funkciji u obrazovanju… Praktičan primjer dovoljno govori kakvu politiku vodi Tuzla na općinskom nivou, to treba pogledati i šutiti – naglasio je Čović.

Delegat Bećirović poručio je da treba razlikovati gradsku i kantonalnu vlast.

– To što nema na kantonalnom nivou to se obratite koalicionom partneru iz SDA, a u gradskoj vlasti Tuzle itekako ima. Ali vaš problem je što su oni u SDP-u, a ne HDZ-u. Nemojte pominjati tamu i ostavite Tuzlu na miru – poručio je Bećirović.

Delegat Denis Bećirović (SDP) kazao je da je protiv ovog rješenja koje se predlaže za Mostar.

– Nije dobro rješenja da ovakva pitanja rješavaju dvije političke stranke. Protiv sam i političkog sadržaja i smjera kretanja. Ovo nije kretanje prema vrijednostima EU i budućem članstvu u NATO-u. Mostar pripada svim građanima tog grada. Svaki dobronamjeran političar teži ravnopravnosti svih u Mostaru, ali to se ne može parcijalno rješavati. Treba zaštiti prava Srba u Mostaru, kao i svih naroda na teritoriji BiH – istakao je Bećirović.

Dodao je da je ovakav koncept udaljio BiH od demokratskog društva.

– Morat ćemo tražiti balans između nacionalnog i građanskog i o ovakvim stvarima trebalo je razgovarati u institucijama BiH, a ne na razgovorima između vrhova stranaka. Jedan od predstavnika međunarodne zajednice kazao je da je ovo praznik demokratije, ja mislim da ovo nema veze s demokratijom. Ovo je praznik etnokratije – poručio je Bećirović.

tačno.net
Autor 8.7.2020. u 15:24

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija