“Derviš i smrt” Meše Selimovića u petak u NPM-u

Andrijana Copf
Autor 12.6.2017. u 12:18

“Derviš i smrt” Meše Selimovića  u petak u NPM-u

U petak, 16. 6. u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar na repertoaru je predstava “Derviš i smrt” Meše Selimovića, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar. Čuveno djelo Meše Selimovića “Derviš i smrt” režirao je Erol Kadić, a dramatizaciju potpisuje Nijaz Alispahić. Predstava je premijerno izvedena 2007., a obnovljena krajem 2015. godine, povodom obilježavanja 66 godina rada Narodnog pozorišta Mostar.

Do kraja sezone u Narodnom pozorištu Mostar bit će izvedena još samo gostujuća predstava, “Brašno u venama” (koprodukcija Sarajevskog ratnog teatra SARTR i Internacionalnog festivala MESS – Scene MESS), kojom će svečano biti otvorena kulturna manifestacije “Mostarsko ljeto” u subotu, 1. 7. u 20 sati.

Prema reditelju predstave “Derviš i smrt” Erolu Kadiću, Meša Selimović je “gradeći glavni lik u romanu ‘Derviš i smrt’, čitaocu dao umjetničku viziju čovjeka, tj. pojedinca u svijetu. Uspio je da nam prikaže odnos pojedinca i vlasti, da nas učvrsti u uvjerenju kako je mnogo apsurdnog u svemu što nas određuje: slučaj, strah, samoća, očaj, slike koje su iznad naše moći, naša sputanost i ograničenost da ovladamo tim silama, stalno raspinjanje između onoga što činimo i što bismo željeli biti i na kraju, smrt…”

“Pozivam za svjedoka vrijeme, početak i svršetak svega – da je svaki čovjek uvijek na gubitku” – ključna je rečenica kojom se predstava “čita”. Mnogo je onoga što bi u životu čovjek mogao da izgubi, vjeru u sve postojeće i da prosto izludi ili pak da zakorači u tragediju. A da se to ne bi desilo, čovjek mora da nađe neku tačku oslonca, u Boga, u neku ideju, u neku činjenicu, u sebi. Bez utopije nema ni života. Ključ čovjekove sreće i opstanka sadržan je u tome koji smo put odabrali… Ako čovjek pođe putem osvete, moći i mržnje, nema mu spasa (uvijek je na gubitku). Život ima jedino smisla ako se pronađe put dobrote, ljubavi i plemenitih ciljeva, ako se čovjek okrene čovjeku i u njemu pronađe sebi bliskog – idejni su aspekti o djelu “Derviš i smrt”.

U predstavi igraju Šerif Aljić, Saša Oručević, Emir Spahić, Emir Sejfić, Mirsad Elezi, Maja Zećo, Goran Lozo, Jasmin Krpo, Vedran Vilogorac, Bojan Beribaka i Amela Kreso.

Cijena ulaznice za predstavu “Derviš i smrt” je 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 3, 50 KM.

ULAZNICE

Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar možete kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 – 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Na dan izvedbe predstave, blagajna je otvorena od 9 do 14 sati te od 18 sati do početka predstave. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: [email protected], te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Andrijana Copf
Autor 12.6.2017. u 12:18