Dobitnička izborna kombinacija Predsjedništva BiH!

tačno.net
Autor 30.7.2014. u 10:30

Dobitnička izborna kombinacija Predsjedništva BiH!

Piše: Mr Milan Jovičić

Evo nas u ovome predizbornom trenutku golicaju veoma ozbiljne teme i dileme, radi se o izboru da li  zle prošlosti i naše neugodne sudbine ili o prosperitetnoj viziji naše potrebne i bolje nam budućnosti.

Našim maštanjima i još više našim zabludama kraja nema. Postavimo sebi najozbiljnije pitanje izbora kandidata za sada samo u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine iz sva tri konstitutivna naroda. Jedno su naše želje, bilo individualne ili kolektivne, a drugo su političke realnosti u ovakvoj našoj destruktivnoj političkoj svakodnevnici, treće su u analizama učinjenog u surovoj prošlosti svih potencijalnih aktera koji se ponovo kandiduju i njihovim vrednovanjima kod građana i njihovih glasača, sa ocjenama njihove prolaznosti ili pada njihovoga rejtinga.

y

Sl. Kombinacija br.1

S obzirom na brojnost kandidata u bošnjačkome korpusu i da je to narod najbrojniji na prostorima naše domovine Bosne i Hercegovine, logično se i nameće pitanje prije svih njihovoga izbora za svoga predstavnika u najvećoj vlasti jedne zemlje.Prije svega nameće se pitanje kandidata ozbiljnih, manje ozbiljnih i neozbiljnih kojima bi se trebalo ukazati povjerenje u izborima. Dubioze su razumljivo izuzetne, ali je svakako riječ o ozbiljnjim kandidatima  u gospodi; Bakiru Izetbegoviću, Fahrudinu Radončiću i Mustafi Ceriću, koji istovremeno i zaslužuju jednu dublju i svrsishodniju analizu njihovoga statusa, ugleda i mjerila vrijednosti u svijesti i razmišljanjima naših građana.

m

Sl. Kombinacija br. 2

Neosporno je da su Bošnjaci kao najozbiljniji multiplicirani faktor neposrednoga doprinosa i uticaja u očuvanju nam domovine u dostignutom stepenu, svih njenih materijalnih, duhovnih, kulturnih i svakih drugih vrijednosti i prirodnih resursa. Zato se i nameće ozbiljno pitanje njihovoga jedinstva po izuzetnim pitanjima nacionalnih potreba u ključnim rješenjima i svoga naroda, a i opstojnosti nam jedine domovine Bosne i Hercegovine.

Sa gledišta građanina grada Mostara i korpusa manjinskoga srpskoga naroda u ovome gradu, svakako je od interesa vodeća i dobra pozicija upravo stranke SDA i njihovih principijelnih stavova o neprepuštanju hrvatskoj strani rješenje sudbine ovoga grada i njegove sudbine, stvaranjem nekoga virtuelnog ili kvazi „stolnoga grada„ svih Hrvata u ovome dijelu naše zemlje. S obzirom da  SDA ima transparentne, jasne i dosljedne stavove o uređenju Mostara od Vašingtonskog sporazuma do danas, kontinuiranu i odgovornu politiku koju ne mijenja i ne prilagođava nikakvim dnevnopolitičkim interesima, za razliku od mnogih „mutnoetničkih„ stranaka sa kvazidemokratskim principima borbe „za državu i čovjeka„.Takav položaj i osjećaj, posebno smo doživjeli mi građani srpske nacionalnosti, koji smo ostali u ovome gradu i dijelu Federacije sa svojim komšijama i sugrađanima, radi čega smo od strane i dodikovaca i Crkvenih vjerodostojnika i promovisani u „rezervne Srbe„ ili „nesrbe„ te ne zastupamo niti interese Republike Srpske i stavove Dodikovoga kompanjona u promociji i trećega entiteta, a sve u cilju održanja ove tvorevine nastale metodama agresije i genocida u konkretnim dijelovima zemlje.Otuda je i jaka stranka SDA sa svojim stavovima i neka garancija i ovim građanima iz reda nebošnjaka neka garancija opstanka i boljega položaja istih u budućim strukturama u vezi zapošljavanja i standarda.

Činjenica je da su i gospoda Cerić i Izetbgović harizmatične ličnosti i predstavnici od najvećega kalibra u Bošnjaka, sa svojim intelektualnim i drugim kvalitetima za takvu funkciju svoje kandidature, što je istinski upitno za Bošnjake kome prikloniti svoj glas. Potrebna nam je jaka ličnost u Predsjedništvu kod Bošnjaka, a isto tako ne treba zanemariti i održanje jake stranačke politike u djelovanju stranke SDA na svim nivoima buduće vlasti, što treba svakako biti predmetom sagledavanja, dogovora i unutrašnjih kompromisa unutar korpusa Bošnjaka, kako i na koji način zadovoljiti i jedno i drugo i cjelovito još snažnije djelovanje u svim sferama našega zajedništva.

h

Sl. Kombinacija br.3

Svakako da i treći kandidat iz kruga ozbiljnih Bošnjaka, je i gospodin Fahrudin Radončić, koji treba i sa svojim postojećim kvalitetima jednoga ozbiljnoga i političara i biznismena, da se uhvati pošteno na megdanu u koštac sa svojim protukandidatima, pa neka narod odluči, bez ikakvih sumnji ili podvala bilo kakvoga karaktera u toku izbornoga procesa.

U svakome slučaju pusti snovi u viziji nekoga napretka u budućem statusu razvoja stanja u Bosni i Hercegovini, moglo bi se nadati i naslućivati sa izborom jednoga od ove trojke, ali nas zla sudbina svakako vreba i u predstavnicima druga dva naroda.

Zašto ne reći, poput vračare Vange ili nekoga drugoga vidovnjaka, da bi se  mogli nadati nekome napretku i boljitku, ukoliko bi predstavnik kod Hrvata bio Martin Raguž a nikako i Dragan Čović ili iz RS da se istinski obori režim SNSD –a i Miće iz Laktaša i da pobjedi gospodin Mladen Ivanić.

Savez za promjene u Republici Srpskoj, kao i umjerena struja hrvatskoga korpusa oko HDZ-1990 i gospodina Martina Raguža, neka nam je garancija da se može započeti otvoreno i iskreno o novim Ustavnim rješenjima ka bržem putu do Evropske Unije, u suprotnom crno i jadno nam se piše i za državu i za njene narode i za građane i brojne nezaposlene sugrađane.

Svi vi dobronamjerni sugrađani igrajte samo na dobitničku kombinaciju u prezentiranim slikama za naše novo Predsjedništvo države Bosne i Hercegovine.

tačno.net
Autor 30.7.2014. u 10:30