Dodjela novinarskih nagrada MA u Mostaru

tačno.net
Autor 15.6.2015. u 10:00

Dodjela novinarskih nagrada MA u Mostaru

Mediji i novinari imaju izuzetno važnu ulogu u približavanju Sporazuma za rast i zapošljavanje bosanskohercegovačkoj javnosti i debati koja se o socio-ekonomskim pitanjima iz Sporazuma odvija u javnom prostoru. Također, s povećanim interesom građana BiH da učestvuju u društveno-ekonomskim reformama koje čine jezgro Sporazuma rasla je i potreba da se mediji više uključuju u pokrivanje aktivnosti vezanih za Sporazum.

Stoga je, uz podršku Kancelarije Specijalnog predstavnika EU i Ambasade Kraljevine Norveške, otvoren konkurs za novinare i redakcije iz cijele zemlje za dostavljanje novinarskih radova bez žanrovskih ograničenja, a u kojima su obrađene neke od tema koje tretira i Sporazum za rast i zapošljavanje. Konkurs je bio otvoren od 6. decembra 2014. do sredine februara 2015. Više od 40 novinarskih radova pristiglo je u raznim medijskim formatima: štampa, radio, TV i web-u. U obradi tema vezanih za Sporazum za rast i zapošljavanje novinari su pokazali veliko razumijevanje uticaja koji primjena Sporazuma može imati na socio-ekonomske reforme i na živote običnih građana u BiH.

Žiri koji je odlučivao o nagradama obratio je najviše pažnje na pristup istraživanju mogućnosti primjene Sporazuma, te na novinarske priče koje ukazuju na perspektive unaprijeđenja poslovne klime i daju viđenja primjene Sporazuma za rast i zapošljavanje u svakodnevnom životu. Za ceremonije dodjele nagrada određene su tri lokacije (Banja Luka, Sarajevo, Mostar) kako bi se novinarima olakšao dolazak.

Četveročlani žiri: Ahmed Burić, Nataša Tešanović, Dragan Markovina i član koji je delegiran u ime Kancelarije Specijalnog predstavnika EU u BiH, odlučio je da nagradi 9 priča. Predviđene su tri ceremonije dodjele nagrada. Na ceremoniji dodjele koja se održala u Banja Luci dodijeljena su priznanja: 1. mjesto  Milovan Matić, Press RS, 2. mjesto Nikola Salapura, Nezavisne novine, 3. mjesto su podijelili Dražen Barišić i Igor Ćalić, Radio Balkan. U Sarajevu su nagrade dobili: 1. mjesto Kenan Kavazović, BH Radio 1, 2. mjesto Dejan Petrović BHT 1 i 3. mjesto Mirna Duhaček, Depo portal. U Sarajevu su dodjeljene specijalne nagrade za FTV i za novinarku FTV-a Elmu Kazagić. Finalna dodjela u Mostaru, zakazana je 15. juna u 13: 00 sati.

Pozivnica MO BOSS Pozivnica MO BOSS

tačno.net
Autor 15.6.2015. u 10:00