Dokumenti kao potvrda duge tradicije održavanja Šantićevih večeri poezije

tačno.net
Autor 23.10.2018. u 13:33

Dokumenti kao potvrda duge tradicije održavanja Šantićevih večeri poezije

U posljednjoj četvrtini ovogodišnjih 99. Šantićevih večeri poezije koje se odvijaju u znaku dvostrukog jubileja 150. godišnjici rođenja pjesnika i 50. godišnjici osnivanja nagrade koja nosi njegovo ime, biće otvorena izložba dokumentarne građe autora Zlatka Serdarevića. Riječ je o građi obima 400 faksimila eksponata kao što plakati, pozivnice, afiše, katalozi, novinarski isječci, fotografije i slična građa, preko koje se može pratiti kontinuitet kulturnih programa koje su priređivane za života pjesnika, počevši od 1920. godine i posthumno sve do današnjih dana.

Neopterećen ideološkim pristupom ovom fenomenu, za autora je suštinski bilo vrlo važno objektivno prići neselektivnom prikupljanju istorijskih fakata i njihovoj analizi kako bi se široj javnosti pružila realna slika o svim do sada realizovanim programima bilo koje vrste vezanim za ime Alekse Šantića sa jasnom porukom o odnosu pojedinih generacija prema bardu pisane riječi.

Tako su ovom postavkom obilježene svečane akademije pjesniku u počast, predavanja, večeri poezije, naučni skupovi, koncerti, pozorišne predstave te programi povodom obilježavanja godišnjica rođenja i smrti.

– Nedvojbeno je da su u svakom društvenom sistemu organizatori programa nastojali potvrditi veličinu i snagu Aleksinog djela i time potvrditi univerzalnost njegove poezije, akcentirao je autor postavke novinar Zlatko Serdarević.

Izložba će biti otvorena u petak, 26.10.2018. u 19 sati u Vladičanskom dvoru u Mostaru.

tačno.net
Autor 23.10.2018. u 13:33