Dosta je političkog recepta vladajućih stranaka u Mostaru – zavadi, pa vladaj

tačno.net
Autor 22.4.2015. u 11:59

Izdvajamo

  • PMP smatra, zbog specifičnosti odnosa u Mostaru koji su kopija odnosa u Federaciji BiH, da se izbori za Grad Mostar trebaju održati u što skorijem roku, odvojeno od drugih opština u Federaciji BiH i pod posebnim nadzorom svih političkih subjekata iz Federacije BiH, nevladinih organizacija i međunarodne zajednice.

Povezani članci

Dosta je političkog recepta vladajućih stranaka u Mostaru – zavadi, pa vladaj

Prva mostarska partija (PMP) uputila je javnosti otvoreno pismo u povodu, kako se navodi, zadnjih najava iz Centralne izborne komisije (CIK) da će izbori u Mostaru biti održani tek 2016. godine.

PMP u otvorenom pismu podsjeća da su zadnji izbori u Mostaru održani “davne 2008. godine”, pa je od tada “građanima Mostara uskraćeno osnovno ljudsko pravo da biraju i da budu birani”.

“Tri godine bez Gradskog vijeća ne samo da je Mostar stavilo na crnu listu gradova u svijetu u kojem vlada bezvalšće, nego je i svim građanima Mostara donijelo teške posljedice. Svakim danom je sve više nezaposlenih, gladnih…,  a grad klizi ka ekonomoskoj kataklizmi uslijed nemogućnosti da se zbog nepostajanja gradskog vijeća implementiraju razvojni projekti, otvore nova radna mjesta i riješavaju svakodnevni problemi građana”, navodi se u otvorenom pismu.

PMP smatra kako se produžava agonija Mostara i njegovih građana, umjesto da se pod hitno nađe riješenje i raspišu izbori za Grad Mostar.

“Posebno nas brine informacija da će se izbori održati 2016. godine, u vremenu kada se izbori održavaju u ostatku BiH, obzirom da smo svjesni da bi to značilo ponovno forsiranje ideoloških rasparava o državnim temama, kao provjereno političko oružje vladajućih stranaka, a lokalne teme, koje pretežno muče građane Mostara, bile bi svedene na minimum ili bi se totalno zanemarile, kao što je to bio provjereni politički recept vladajućih stranaka u gradu Mostaru – zavadi, pa vladaj.

Zato bi održavanje lokalnih izbora u Mostaru 2016. godine, zajedno sa ostalim općinama u BiH, koje su imali pravo da biraju vlast 2012. godine,  bila velika greška i najava novih izgubljenih godina za Mostar”, navodi se u otvorenom pismu PMP-a.

PMP smatra, zbog specifičnosti odnosa u Mostaru koji su kopija odnosa u Federaciji BiH, da se izbori za Grad Mostar trebaju održati u što skorijem roku, odvojeno od drugih opština u Federaciji BiH i pod posebnim nadzorom svih političkih subjekata iz Federacije BiH, nevladinih organizacija i međunarodne zajednice.

StarMo

tačno.net
Autor 22.4.2015. u 11:59

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija