Dubioza kolektiv na protestu u Mostaru

tačno.net
Autor 1.3.2014. u 12:01

Dubioza kolektiv na protestu u Mostaru

 Jedan od najpopularnijih bh. angažovanih bendova, Dubioza kolektiv, u petak uveče došli su na Španski trg u Mostaru kako bi podržali građane, koji već sedmicama demonstriraju protiv katastrofalne političke, ekonomske i socijalne situacije u BiH. Tom prilikom, članovi Dubioza kolektiva svirali su za nekoliko stotina okupljenih građana Mostara.

“Ako je bilo ko danas ovdje došao zbog svirke, neka odmah ide kući, što se mene tiče. Mi nismo došli da nešto sviramo, mi smo došli da podržimo proteste”, izjavio je medijima član Dubioze, Brano Jakubović. On je naglasio da trg ispred Gimnazije “nije mjesto za zabavu, ovo su ozbiljne stvari”.

Podsjetio je da grupa Dubioza kolektiv o problemima bh. građana već deset godina priča i pjeva.

“Zamolio bih građane da ne slušaju, da ne obraćaju pažnju na bilo šta što političke partije i njihovi mediji imaju za reći o svemu ovome. To je najobičnije trovanje i potcjenjivanje naše inteligencije”, dodao je Jakubović i naglasio da se san članova benda na neki način ostvaruje, jer ljudi konačno uzimaju stvaru u svoje ruke. “Ovo je proces koji je tek počeo. On će trajati još neko vrijeme, bilo bi naivno očekivati da će sada za sedam dana za sve se promijeniti u BiH”, istakao je Jakubović.

On smatra da se od rata naovamo nikad ništa pozitivnije nije u ovoj zemlji desilo.

Nova lažna obećanja političara

Član Koordinacionog odbora Plenuma građanki i građana Mostara, Sandro Jozić u izjavi medijima je prokomentarisao današnju sjednicu Skupštine HNK, sa koje su udaljeni predstavnici Plenuma, te novinari.

Jozić smatra da je to bilo još jedno lažno obećanje, podsjetivši da – kada su predavali zahtjeve predsjedavajućem Skupštine HNK, Ramizu Jelovcu – tada im je rečeno da svi imaju pravo prisustvovati. “Onda šta možemo očekivati od ovih zahtjeva, što su, hajmo reći prihvatili… Ako su nas slagali oko najosnovnije, najbanalnije stvari, kako će tek biti u budućnosti?”, upitao je Jozić.

On je izrazio skepticizam oko mjera koje je danas Skupština HNK, kako je saopšteno javnosti nakon zasjedanja, usvojila.

“Dok ne vidim rezultate, ne vjerujem da je to to. Sve dok je na papiru, to ništa ne znači, dok se ne počne u praksi provoditi”, rekao je Sandro Jozić.

Blokada saobraćaja

Više stotina građana Mostara održalo je mirne demonstracije na Španskom trgu u Mostaru na kojima je podršku demonstrantima dao i popularni muzički sastav Dubioza Kolektiv. Poručeno je kako se neće odustati od okupljanja dok svi zahtjevi mostarskog plenuma ne budu ispunjeni. Na kraju demonstracija došlo je i do desetominutne blokade saobraćaja na Bulevaru, objavila je “FTV”.

(StarMo)

tačno.net
Autor 1.3.2014. u 12:01

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija