Dubrovački supružnici Ivanović izlažu u Galeriji Aluminij

tačno.net
Autor 19.2.2015. u 11:58

Dubrovački supružnici Ivanović izlažu u Galeriji Aluminij

Galerija Aluminij najavljuje svečano otvorenje reprezentativne zajedničke izložbe umjetnina dubrovačkog bračnog para, ak. slikarice Nade Zec Ivanović i ak. kipara Josipa Ivanovića. Nadin ciklus imena Friendship i Josipovi Autići, nakon izvrsnoga prijma kod likovnoga općinstva u Studiju zagrebačke Moderne galerije Josip Račić, stižu u Mostar, poslije kojega će biti postavljeni i u Gradskomu kulturnom središtu Metkovića.

Izložbu ćemo otvoriti u četvrtak, 26. veljače, u 19 sati, u izložbenim prostorima Galerije i Kluba Aluminij, gdje postav ostaje dostupnim za besplatno razgledanje do 14. ožujka.

Ističući kako Josip problematizira automobil, kao atraktivnu i neprolaznu temu suvremenoga društva, kojega taj automobil zapravo i određuje, likovni kritičar Milan Bešlić zaključuje da se autorov likovni rukopis prepoznaje po kultiviranoj grafičkoj matrici, otkrivajući iznimnoga znalca grafičkoga postupka u lucidnomu prožimanju metjerskoga umijeća i stvaralačke invencije.

– Sintezom materije i spiritualnoga, Ivanović stvara svoj postupak odnosno na čvrstoj grafičkoj podlozi u inventivnim mutacijama kadrira tematsku problematiku, ne naglašavajući ekološku sastavnicu raščlambenim zaključcima i futurističkim prognozama o apsurdnim civilizacijskim ishodima. On stvara vlastiti diskurs osebujne likovne izražajnosti, a u tomu likovnom diskursu asimilirana su i iskustva tradicijskih grafičkih vrijednosti u Ivanovićevoj drukčijoj i slobodnijoj interpretaciji te, napose, pojedine estetike netradicijskih premisa – ocjenjuje Bešlić, domećući kako autor i deminutivnim nazivom Autići pronosi gorčinu i sarkazam, kao intelektualni prosvjed protiv tegobne i zagađujuće svakodnevice u civilizaciji koja se, s toga aspekta, pokazuje i apsurdnom.

Povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović o ciklusu Friendship Nade Zec Ivanović piše kako je nastajao neprekinuto i spontano, kao umjetničin odgovor na neke situacije, proizišle iz prijateljstva s irskim književnikom Lorcanom Rocheom.

– Slike obiluju asocijacijama na osobne uspomene o karakteru dragoga joj prijatelja, odišu nesputanošću, izravnošću u izlaganju motiva i, što je najvažnije, ludizmom, humorom i optimizmom kojim su prožete. Razigrani, nemirni potez gradi plošne oblike najčešće pastelnih boja, što likovima i predmetima na slikama daje dojam lakoće. Plošna stilizacija za koju se umjetnica odlučuje znakom je kako slike ne teže realističkoj reprezentaciji, nego su plodom osobnoga doživljaja, kojim upravljaju asocijativnost i imaginacija – procjenjuje Gavrilović, ističući kako je osobni doživljaj koji nam umjetnica nudi ispunjen neobičnim pojedinostima, a podsjeća i na markesovsku, pomaknutu stvarnost, zasnovanu upravo na posebnostima tematiziranoga prostora i života ljudi u njemu.

Inače, Nada je rođena 1965. u Dubrovniku, a Josip 1961. u Sarajevu, na čijoj Akademiji likovnih umjetnosti obadvoje diplomiraju 1988. godine. Nada je otad ostvarila tri vrlo uspješna likovna ciklusa (Ishodišta, Letači i Friendship), dok je Josip izradio nekoliko skulpturalnih ciklusa te ih izlagao na više od pedeset samostalnih i skupnih izložbi diljem svijeta. Josip se u Mostar vraća nakon punih deset godina, kada je, upravo u Galeriji Aluminij, izlagao zapaženi samostalni postav. Oboje supružnika članovima su Hrvatskoga društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Žive i djeluju u Dubrovniku.

Katalog ove reprezentativne izložbe oblikovao im je sin Marin Ivanović, a za izvrsnost fotografija njihovih radova zaslužan je dubrovački fotograf Miho Skvrce. Izložba koja se putuje sa sjevera prema njihovu jugu, realizirana je uza potporu Odjela za kulturu i baštinu Gradskoga poglavarstva Dubrovnika.

tačno.net
Autor 19.2.2015. u 11:58