Elektroprivreda HZ HB oročila pet miliona KM u Bobar banci i sada ne može do njih

tačno.net
Autor 21.1.2015. u 14:00

Elektroprivreda HZ HB oročila pet miliona KM u Bobar banci i sada ne može do njih

Foto: Željko Miličević/Klix.ba

Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar oročila u je u bijeljinskoj Bobar banci pet miliona KM prošlogodišnje dobiti. Kako je banka propala i oduzeta joj je licenca za rad, EP kao i mnogi drugi ne može uzeti svoj novac nazad.

U Elektroprivredi Mostar su za Klix.ba potvrdili da su oročili novac u bijeljinskoj banci te da ništa od tog iznosa još nisu dobili.”Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar sukladno uređenosti bankarskog sektora u BiH te aktivnim regulatorima za bankarsko poslovanje koje nadgledaju rad banaka nije imala nikakvog prostora za sumnje u ispravnost licence za poslovanje Bobar banke, koja je u konkretnom slučaju zajedno sa još devet banaka bila pozvana da dostavi ponudu za kratkoročno oročenje od tri mjeseca, za sredstva iznosa pet miliona KM”, navode u Elektroprivredi.Kažu kako su poziv za oročenje dostavili na adrese ukupno 10 banaka u BiH te je sedam banaka odgovorilo i poslalo ponude.

“Bobar banka a.d. Bijeljina dostavila je ponudu sa najvećim postotkom i iznosom kamata za traženo razdoblje oročenja sredstava, zajedno sa svojom tada važećom dokumentacijom i licencom o aktivnom učestvovanju i radu na bankarskom tržištu BiH, te nije bilo nikakve prepreke da EP HZ HB d.d. Mostar tu ponudu i prihvati. Oročenje JP HZ HB d.d. Mostar je isteklo 11.12.2014. godine”, rečeno je za Klix.ba u Elektroprivredi HZ HB.

U EP HZ HB navode kako novac oročavaju u više različitih banaka i sa različitim rokovima dospjeća kako bi se ostvarila dodatna sredstva, tačnije prihodi od kamata.

Ugovor o oročenju sa Bobar bankom je potpisan na prijedlog nadležne komisije u EP HZ HB.

“Insinuacija kako potencijalno jedna ili uži krug osoba može u javnom poduzeću donijeti i potpisati odluku ili ugovor je netačna i štetna”, navode u EP HZ HB, iako u svojim pitanjima koja smo im uputili takvo što nismo ni insinuirali.

Također, navode kako su i ranije poslovali s Bobar bankom, odnosno oročavali novac.

EP HZ HB nije dobila nazad nijednu marku nakon što je banka propala. Agencija za bankarstvo RS je 27. novembra 2014. godine imenovala privremenog upravnika Bobar banci, a to je datum prije isteka oročenja EP te je Agencija za bankarstvo RS 23. decembra 2014. godine oduzela Bobar banci dozvolu za rad i pokrenula postupak likvidacije.

Likvidacioni upravnik je pozvao povjerioce da u roku od 60 dana od 29. decembra prijave potraživanja od Bobar banke.

“Mi se u EP HZ HB držimo navedene pravne procedure za konkretnu situaciju i poduzimamo sve zakonske mjere na rješavanju tog problema. Također, smatramo kako nadležni regulatori za bankarski sektor u BiH poduzimaju sve akcije te će na njima i istrajati kako bi svi deponenti i povjerioci dobili svoj novac, jer je u pitanju ugled sektora koji počiva na povjerenju”, rekao je za Klix.ba Mario Fofić, glasnogovornik EP HZ HB.

tačno.net
Autor 21.1.2015. u 14:00

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija