Eliminacija rodnozasnovanog nasilja – socijaldemokratski stav

tačno.net
Autor 2.12.2016. u 10:21

Eliminacija rodnozasnovanog nasilja – socijaldemokratski stav

 

Forum žena Socijaldemokratske partije pridružuje se obilježavanju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, i to organizacijom uličnih akcija koje će se održati širom Bosne i Hercegovine, u subotu 3. decembra 2016. godine sa simboličnim početkom u 11:55h. U Mostaru akcija će se održati na Španskom trgu.

Razorna moć rodno zasnovanog nasilja sprječava žene da aktivno sudjeluju u društvenom i političkom životu, narušava odnose u porodici i zajednici i negativno djeluje na cjelokupno društvo. Prema nalazima istraživanja u BiH, više od polovine žena doživjelo je bar neki oblik nasilja nakon što je navršilo 15 godina.

Nasilje nad ženama i nasilje u porodici nisu ekscesni oblici nasilja već su rezultat sistematskih odnosa rodne neravnopravnosti i nesrazmjernog odnosa moći između muškaraca i žena.

Kao socijaldemokratkinje, iznimno smo zainteresirane za potpuno razobličavanje rodno zasnovanog nasilja i poduzimanje mjera za njegovo suzbijanje do eliminacije jer je ono, uz druge faktore, jedna od zapreka postizanju ravnopravnosti i jednakopravnosti u društvu, a samim tim i bržem razvoju cjelokupnog društva.

Pored Mostara akcija će se održati u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Novom Travniku, Bugojnu, Fojnici, Zenici, Kaknju, Maglaju, Odžaku, Brčkom, Zvorniku, Banja Luci, Gradišci i Rogatici, stoji u priopćenju  Kantonalne organizacije Foruma žena  SDP BiH HNK

tačno.net
Autor 2.12.2016. u 10:21

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija