eMTeeM 1974 na festivalu u Šidu

tačno.net
Autor 29.9.2015. u 10:06

eMTeeM 1974 na festivalu u Šidu

Juče se Mostarski teatar mladih 1974 vratio iz Šida gdje je učestvovao na festival “Svratište u pozorište” koji organizira pozorište “ Branislav Nušić”. U dvorani Kulturno obrazovnog centra izvedena je predstava “Presuda: Tiha likvidacija”, autorski projekat Seada Đulića. Bila je to deveta repriza ove predstave koju je šidska publika odlično primila i pratila sa velikom pažnjom. Mladen Bičanić, teatarski kritičar iz Zagreba, nakon izvedbe predstave na Festivalu KESTENBURG u Banja Luci napisao je:

“Iz OFF programa izdvajam Mostarski teatar mladih 1974, s čak tri projekta – dobro poznatim “Mimarom” i “Rekvijemom za ljubav”, ali i novijom predstavom, svojevrsnom ispovijedi utemeljitelja i voditelja ove glumačke grupe što se svaki put, poput feniksa, vraća iz pepela i ognja kojim je žele zatrti, projektom što se zove “Presuda: tiha likvidacija”. Sam na pozornici, Sead Đulić prekapa po svom životu skupljenom u 50 kutija od cipela – sve su to fragmenti njegova postojanja, segmenti njegova rada, njegove čežnje, ljubavi i boli u tih su pedeset kutija koje, po željama iz publike, vadi, otvara, i raspliće svoj život. I vesela i tužna, i tiha i mračna, ogrezla u smijeh i suze, predstava je to što nas pita i o svom vlastitom životu, jesmo li, kada je trebalo učiniti nešto, to i uradili ili smo se predali i pognuli glave, praveći se da ne primjećujemo što se oko nas zbiva. Sead Đulić, sam na pozornici sa svojih 50 kutija od cipela, uredno poslaganih i označenih brojevima, govori publici upravo to – nemojte se nikada predati, prestati govoriti, nemojte se pokoriti – i u tome je njena neporeciva snaga i moć!”

Valja reći da je na festivalu bilo upriličeno i druženje sa djecom sa posebnim potrebama sa kojima je održana mala radionica izrade lutki.

tačno.net
Autor 29.9.2015. u 10:06