Esad KOČAN: Mostar

tačno.net
Autor 30.3.2014. u 09:18

Esad KOČAN: Mostar

Vjerujem da mnogi moji prijatelji u Crnoj Gori ne znaju ni ko su Sergio Sotrić, Muharem Hindić, Štefica Galić i društvo, ni što se to tamo u Mostaru zbiva. Moguće da misle da to i nije naša stvar.

Red je posvjedočiti. U Mostaru plamti najplemenitiji žar pobune protiv divlje sile vlasti i ovlaš zamaskiranog fašizma – u Evropi. Ko je pratio proteste po BiH vidio je njihovu višeznačnost- ogroman, istovremeno i oslobodilački, i manipulativni potencijal. U Mostaru se prelamalo. Bilo je očigledno: ako ideja pravde i zajedništva preplavi izmučeni, izdijeljeni i silovani grad, više plamen niko ne bi zaustavio – širom bivše zemlje. Otud ona bratska sremnost službenih – Zagreba i Beograda, Sarajeva i Banja Luke, a bogami i Podgorice, da daju sve od sebe da se pobuna lokalizuje i obesmisli.

Mostraci drže žar na svojim rukama. Mnogo su opasniji no i što misle. Zato je ovih dana krvnički premlaćen Muharem Hindić. Devedestih, rukama trećih radničkih smjena, gurnutih u rat, obavljena je na slavenskom Jugu buržoaska kontrarevolucija. Mnogi su gladni, fašizacijom, postali dragovoljni robovi svojih pohlepnih gospodara razjapljenih čeljusti. Iskre nad Neretvom, prijete da dovede u pitanje taj poredak nastao u krvi i zločinima.

Nemojte reći da to što Sergio, Štefica, Muharem i njihovi Mostraci rade nema veze sa vama. Dok god tako mislimo. i dok god “ne znamo”, ne pružajući ruku solidarnosti, na strani smo onih koji gaze. Njih i nas.

Esad KOČAN

tačno.net
Autor 30.3.2014. u 09:18

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija