GENS UNA SUMUS /JEDAN SMO ROD /

GENS UNA SUMUS /JEDAN SMO ROD /

ZNALI STE da je Svjetska šahovska federacija FIDE, osnovana 20. jula 1924. u Parizu, a njeno geslo glasi: GENS UNA SUMUS /JEDAN SMO ROD /

Da su veliki državnici, svjetski umovi, književnici, umjetnici, sportisti i obični ljudi, igrali ŠAH, kao veoma interesantnu, kompleksnu, umnu, inspirativnu i inteligentnu, zabavnu igru. Nije bez razloga, poznati svjetski velemajstor i izjavio: „Žalim svakog čovjeka, koji nije spoznao šah, ljubav i muziku„.

Da je, poznati Univerzitetski profesor, mađarsko-američki državljanin, Arpad Elo, kreirao priznati rejting sistem, koji je FIDE, 1970. godine prihvatila i do danas je u upotrebi, za vrednovanjem svih igrača šaha, od početnika do vrhunskih velemajstora i svjetskih prvaka. Ovaj je sistem, upravo, realan odraz i pokazatelj vrijednosti svakog rejtingovanog šahiste u svijetu.

Niste znali za, našeg Dušana Duleta Sekulića, na čijim se upravo šahovskim tablama sa  figurama, masovno igra ova šahovska igra?

Naš Dule, kako ga mi šahisti i njegovi prijatelji, poznavaoci, često oslovljavamo, ima zlatne ruke, koje će realizirati veoma osmišljeni, razumni i prihvatljivi dugogodišnji projekt, izrade i masovne proizvodnje šahovskog pribora, table i figure, izuzetno lijepo modelirane, oblikovane i izrađene od drveta, najčešće, moguće i od plastike ili nekog metala.

DULE22

Dakle, naš Dule, je i najveći proizvođač, u našem regionu (bivše Juge) i najveći distributer ovih garnitura, na kojima često ili svakodnevno, mnogi od nas igramo, šahovsku igru, ne znajući mnogo o njihovom proizvođaču.

Dušan Sekulić, rođeni Zemunac i Beograđanin sa Bežanijske kose, gdje, upravo, vodi svoju sopstvenu porodičnu firmu, sa suprugom i sinom, tzv. “Kasa komerc” (Caissa commerce), te proizvodi sve, kako bi se igrala ova plemenita i zabavna igra.

Naš Dule, je diplomirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, te kao bivši novinar i u više navrata je mijenjao firme, svoju profesionalnu orijentaciju i hobi igranja šaha, kao dugogodišnji i vrsni internacionalni šahovski majstor, konačno je i sintezirao i aktivirao i ovu firmu i konkretnu proizvodnju, što je u veoma uspješnpj funkciji, već punih 26 godina.

Kako i sam veli, u intervju Telegrafu: „Završio sam ekonomiju, ali je moje studiranje, više, bilo usputno. Šah mi je, oduvek, bio glavni predmet interesovanja. Promenio sam jedno četiri-pet firmi, probao sam, čak, i šahom profesionalno da se bavim ali sam video da je to dosta teško, pa sam na kraju osnovao svoju firmu i počeo ovo da radim. Spojio sam profesiju i hobi, i u tome sam, evo 25-26 godina„ /završen citat /.

DULE33

Niste znali, da su nedavno, Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i premijer Srbije Aleksandar Vučić nakon šetnje Knez Mihajlovom posjetili su Kalemegdan, gdje su dva državnika odigrali kratku partiju šaha, upravo sa figurama našeg Duleta?

Mi, mostarski šahisti i šahovski klub „Mostar„ izuzetno smo ponosni, da je, naš Dušan Dule Sekulić, bio naš višegodišnji aktivni igrač, da je dao i svoj puni doprinos i našem najvećem šahovskom uspjehu.

DULE44

Sl. Šahovska ekipa ŠK „Mostar„ Naš Dušan Sekulić, drugi sa desna

Šahovska ekipa ŠK „Mostar„ na takmičenju u Neumu 2011. godine, u sastavu sa slike, sa proslavljenim velemajstorom i nekadašnjim omladinskim pravakom svijeta Bojanom Kurajicom, IM Dušanom Sekulićem i Muhamedom Borićem, NM Milanom Jovičićem, MK Vegom Ivicom, MK Amarom Salihovićem i našim FIDE sudijom Omerom Faladžićem, kao prvaci Federalne A lige, plasirali smo se u Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

Danas je, Dušan Sekulić, sa svojim proizvodnim programom, uz učešće u neposrednom takmičenju, na brojnim šahovskim turnirima, širom ovoga regiona, u ulozi i prodavača svojih figura, tabli, šah. satova, brojnih šahovskih knjiga, domaće i strane šahovske literature i raznih šahovskih suvenira.

Ali, uvijek po povratku iz Mostara i druženja sa našim šahistima, naš Dule se nije nikada vraćao u svoj Beograda, bez čuvenog mostarskog bureka i raznih pita, za svoju saradnicu, životnu saputnicu i poštovanu suprugu.

Dakle, hvala ti, dragi naš Dušane Sekuliću, za tvoje dugogodišnje druženje sa nama šahistima, hvala ti na tvojim umjetničkim proizvodima i za tvoju nadahnutu i veoma uspješnu igru, za naš šahovski klub.

Bio nam, uvijek  živ i zdrav i redovno nam navraćao u naš i tvoj lijepi Mostar, jer kako nam i naše geslo, veli GENS UNA SUMUS ???