Glumica i nekadašnja direktorica NPM-a Hadžija Hadžibajramović proslavila 50 godina umjetničkog rada

Andrijana Copf
Autor 14.5.2017. u 12:16

Glumica i nekadašnja direktorica NPM-a Hadžija Hadžibajramović  proslavila 50 godina umjetničkog rada

Glumica i nekadašnja dugogodišnja direktorica Narodnog pozorišta Mostar Hadžija Hadžibajramović u petak je u Narodnom pozorištu Mostar, izvodeći monodramu “Čelična Lady” obilježila veliki jubilej – 50 godina umjetničkog rada. Tekst je u povodu jubileja specijalno za nju napisala Ljubica Ostojić, dramaturginja i spisateljica, koja je također bila na izvedbi predstave u Mostaru. Režiju potpisuje Sead Đulić.

Slavljenica je bila vidno uzbuđena. “50 godina se baviti ovim poslom, i to još iz ljubavi, veliko je. Sretna sam što sam te godine dočekala zdrava, vesela, sa svojom porodicom, a Narodno pozorište Mostar je kao jedan član moje porodice i vrlo sam emotivna i uzbuđena zbog ove izvedbe”, kaže Hadžibajramović.

Iako kaže da se pozorištem bavila još kako je prohadala i predstave pravila odmalena, život ju je odveo drugim putem, pa je diplomirala je matematiku i fiziku. Doajenka mostarskog glumišta i nekadašnja direktorica Narodnog pozorišta Mostar, svoju karijeru počinje 1964. u Amaterskom pozorištu Prijedor koje je u to vrijeme bilo poluprofesionalno. Ali, ni tada se nije opredijelila samo za glumu – umjetnošću se bavila paralelno s pedagoškim radom. Nakon nagrade za najbolju glumicu na Festivalu jugoslovenskih amatera na Hvaru 1969. godine, dolazi u Narodno pozorište u Mostaru, gdje ostaje sve do penzije. Iako je tada imala nekoliko ponuda za angažman, među kojima i od BNP-a Zenica, onu koju je dobila od tadašnjeg upravnika Narodnog pozorišta Mostar Safeta Ćišića nije mogla odbiti. “Nikad nisam vidjela Mostar, a kad sam došla odmah me opčinio, posebno Stari grad. Kao bajka. Safet Ćišić bio je dobar i spretan upravnik, prihvatila sam ponudu i mislila ostati kratko. Ali ostala sam do kraja, i nisam se pokajala. Ni jednom”, kaže.

U najtežim ratnim danima Narodno pozorište Mostar obnavlja i umjetnički i tehnički. U to je vrijme oformila grupu “Bosna teatar” da iškoluje kadar. U radu NPM-a mnogo su joj pomogli glumac Šerif Aljić, kao i tadašnje kolege iz Sarajeva – Zoran Bečić, Tahir Nikšić, Dragan Jovičić….“Jako sam zahvalna mom ansamblu Bosna teatra. Kao što sam ja zaslužna za očuvanje NPM-a, i oni su. Nema pod kakvim uvjetima i nema gdje nismo tada išli”, kaže. Tako je prvi ansambl koji je ušao u opkoljeno Sarajevo bio ansambl Narodnog pozorišta iz Mostara. Hadžija Hadžibajramović iz Narodnog pozorišta Mostar odlazi u zasluženu penziju. Ali glumom se, kaže, nikad nije prestala baviti. “Imam ja nekoliko poziva, i nikad nisam ovisila o jednom poslu. Ali teatar najviše volim. Okušala sam se i na filmu i na televiziji, i to je lakše, ali kad s velikim tekstom staneš na scenu, to je i teže ali i ljepše”, kaže.

Ljubica Ostojić, autorica teksta “Čelična Lady”, kaže da tekst tretira ženu – ženu u svim vremenima i njenu genetsku inferiornost protiv koje se ona kao autorica buni. “Mislim da je ovaj tekst posebno zanimljiv igrati pred ženama jer govorimo o nasilju nad ženama od rođenja pa do kraja i borbi žene protiv toga – da ona bude ono što jest, da bude normalan i zdrav čovjek”, kaže Ostojić.

Sead Đulić, reditelj predstave, kaže da je ova predstava krik jedne iskusne žene, žene zrele i u životnom i u umjetničkom smislu, koja progovara iz iskustva, savjetuje i govori o svim bolima i svemu što je prošla. “Nadam se da će predstava imati svoj život i da će otići i u druge sredine jer je potrebno i važno čuti ženski glas”, kaže Đulić.

Andrijana Copf
Autor 14.5.2017. u 12:16

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija