Građani Mostara su umorni od svega

tačno.net
Autor 31.3.2016. u 09:19

Izdvajamo

  • "SDA i HDZ žele osigurati izbornim inženjeringom sebi vlast na određenom području – HDZ na teritoriji cijelog grada, a SDA na teritoriji istočne općine, gdje bi imao apsolutnu vlast. U svakom slučaju, i da se provede prijedlog SDA, HDZ-u ne gine apsolutna vlast u zapadnom dijelu grada. To je nešto na što se ne može pristati – da oni kreiraju Izborni zakon apsolutno prema svojim potrebama”

Povezani članci

Građani Mostara su umorni od svega

Odlukom Ustavnog suda BiH iz 2011. godine suspendovane su pojedine odredbe Statuta Grada Mostara, koje se odnose na izbor vijećnika u Gradsko vijeće (skupštinu). Zbog toga, jedino u Mostaru nisu provedeni lokalni izbori 2012. a pod velikim znakom pitanja su i naredni, u oktobru 2016. Prijedlog kako promijeniti izborna pravila, nije ponudila ni radna grupa koja se time bavila, pa su glavnu ulogu – shodno očekivanjima, preuzele Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH. Prijedlozi partija, koje više od dvije decenije odlučuju o sudbini dragulja na Neretvi, toliko su udaljeni da malo ko očekuje dogovor ili kompromis.

Gordana Sandić-Hadžihasanović, RSE

Stranka demokratske akcije je objavila: “Mi smo osmislili model za Mostar, koji bi sačuvao jedinstven grad, imao jednog gradonačelnika, jedan budžet, jedinstvenu administraciju. A zatim, predsjednik SDA Bakir Izetbegović kaže:

“Unutar toga, imali bi jednu posebnu podjedinicu, koja bi pomogla Bošnjacima i Hrvatima da imaju dio lokalne samouprave za koju su zainteresirani.”

Hrvatska demokratska zajednica BiH je objavila: “Najznačajnije je da je Mostar jedinstven grad, grad u kojem nema nikakvih podjela”. A zatim, predsjednik HDZ-a Dragan Čović navodi:

“U Gradskom vijeću bilo bi 35 mjesta kao i do sada, a što se tiče kvota, predlažemo minimalno tri predstavnika konstitutivnih naroda, dok bi maksimalni broj bio 17, čime bi se dobila struktura Gradskog vijeća koja otprilike odgovara strukturi stanovništva u Mostaru.”

U čemu je onda problem, ako ključni akteri sudbine Mostara žele jedinstven grad? Predsjednik Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Hercegovačko-neretvanskog kantona Zoran Mikulić ponuđena rješenja vidi ovako:

“Što se tiče prijedloga SDA, oni su samo deklarativno za jedinstven grad. U suštini se radi o podjeli grada na dvije općine, prvenstveno po nacionalnoj liniji razgraničenja, odnosno ratnoj liniji razgraničenja. Tu bi samo fiktivno, kao fikus, postojalo Gradsko vijeće, fikus-gradonačelnik, sa nekim minijaturnim proračunom kao celofan za neki jedinstveni grad. U biti bio bi podijeljen na dva dijela, jednu bošnjačku i jednu hrvatsku općinu“, konstatuje Mikulić.

O HDZ-ovom prijedlogu Mikulić kaže:

“On se svodi na planiranje Izbornog zakona, po kojem bi, vjerovatno, HDZ dominirao u cijelom gradu. Formalno bi to bio jedinstven grad, međutim, ukidanjem jedne diskriminacije, koju je naložio Ustavni sud BiH, uvodenovu diskriminaciju, na način da potpuno ukidaju dosadašnju gradsku listu koja je postojala. Gradska lista je u biti omogućavala svim građanima Mostara da glasaju za 17 vijećnika sa teritorije cijelog grada. Ovako sada građanin iz centralne zone ne može da glasa za bilo koga iz recimo sjeverne zone ili jugoistočne zone, kako se god budu te izborne jedinice podijelile. Uvodi se i nekakav kompenzacijski mandat, koji opet ide u korist onim strankama koje će osvojiti najveći broj glasova – to je opet HDZ. Još tih nekih devet kompenzacijskih mandata oni bi prostom matematikom osigurali sebi apsolutnu većinu u Gradskom vijeću, što vjerovatno ne odgovara bošnjačkoj strani, odnosno, da to nazovemo pravim imenom, ne odgovara SDA-u”, navodi Mikulić

Tronožac bez Srba

Za sada u pregovore o Mostaru nisu uključeni Srbi, zbog čega Milan Jovičić, nekadašnji predsjednik Gradskog vijeća, postavlja ovo pitanje:

„Može li tronožac na dvije noge da stoji? Ne može! Tronožac je najstabilnija stolica – tehnički i svakako, dokazano. Prema tome, mora da postoji ta treća noga. Ta treća noga su upravo Srbi. U Mostaru ima još hrabrih i pametnih ljudi i mi se boprimo protiv novih podjela grada. Ako se to desi nema selameta ni u Bosni i Hercegovini“, kaže Jovičić.

Profesor ustavnog prava iz Mostara Nurko Pobrić naglašava da su teze zamijenjene, pa umjesto da se prvo osigura provođenje izbora za Gradsko vijeće, vodi se debata o budućem uređenju grada Mostara:

“Sad su se ove političke stranke ‘zapetljale’ u svoje prijedloge, tako da je izlaz iz te situacije kakvu oni predlažu vrlo komplikovan, po mom sudu. Ako to budu slijedili tako, izbora jednostavno u gradu Mostaru neće biti u oktobru ove godine, izuzev, u šta ja ne vjerujem, da bi možda visoki predstavnik eventualno intervenisao”, smatra Pobrić.

Građani Mostara su već umorni od svega što je snašlo njihov grad, od srušenih a neobnovljenih zgrada, političkih eksperimenata, ekonomske krize….

Može li se podijeljeni grad i dalje dijeliti? Jer, u Mostaru postoji sve “uduplo” – Univerzitet Džemal Bijedić“ i Sveučilište Mostar, Bolnica dr Safet Mujić i Sveučilišna klinika, Elektroprivreda Herceg Bosne i Elektroprivreda BiH, Hrvatske telekomunikacije Mostar i BH telekom, Hrvatsko narodno kazalište i Narodno pozorište, Lutkarsko kazalište i Pozorište lutaka, fudbalski klub “ Velež “ i nogometni klub “Zrinjski”..i moglo bi se još nabrajati.

Novi prijedlozi koji se nude za Mostar izazivaju zabrinutost, jer bi se model mogao prenijeti i na cijelu BiH, smatra Saša Magazinović, poslanik u Parlamentu BiH.

„Velika je zabrinutost građana, ne samo Mostara, za neke od prijedloga koji se odnose na podjelu grada po ratnim i etničkim linijama. Preovlađuje mišljenje da je pitanje Mostara krucijalno pitanje za državu u cjelini i prekretnica koja će odrediti da li ova država ide u pravcu integracije ili dezintegracije“, smatra Magazinović.

Na djelu je izborni inženjering, posebno podvlači Zoran Mikulić iz SDP-a , partije koja je, kao i Demokratska fronta, ponudila rješenje za Mostar. Ali, zna se ko odlučuje, kaže Mikulić.

“SDA i HDZ žele osigurati izbornim inženjeringom sebi vlast na određenom području – HDZ na teritoriji cijelog grada, a SDA na teritoriji istočne općine, gdje bi imao apsolutnu vlast. U svakom slučaju, i da se provede prijedlog SDA, HDZ-u ne gine apsolutna vlast u zapadnom dijelu grada. To je nešto na što se ne može pristati – da oni kreiraju Izborni zakon apsolutno prema svojim potrebama”, poručuje Mikulić.

Lokalni izbori će se održati 2. oktobra, a 2. maj je krajnji rok za njihovo raspisivanje. S obzirom da je u ponedjeljak objavljeno kako još uvijek nema napretka u pregovorima HDZ – SDA, Mostarci se pitaju hoće li jedino njima biti uskraćeno pravo da biraju svoju vlast? Do tada sevdalinka “Čudna jada od Mostara grada” na najbolji način odslikava trenutno stanje u gradu na Neretvi.

tačno.net
Autor 31.3.2016. u 09:19

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija