GRAĐANI PONOVO PLAĆAJU TUĐI NERAD: Da bi odbranio direktora Misiraču, ministar krivicu prebacuje na Aluminij

A. Gutić
Autor 14.10.2020. u 11:27

Izdvajamo

  • Po ministru Džindiću, potrošači električne energije trebaju biti zadovoljni jer u Republici Srpskoj je ta naknada veća. Baš utješno obrazloženje koje podsjeća na ono premijera Fadila Novalića koji je svojevremeno za loš standard okrivio građane jer previše troše na kafu i cigarete.

Povezani članci

GRAĐANI PONOVO PLAĆAJU TUĐI NERAD: Da bi odbranio direktora Misiraču, ministar krivicu prebacuje na Aluminij

foto: hayat.ba

Piše: A. Gutić – Žuranal.info

Federalni ministar industrije, energetike i rudarstva Nermin Džindić još jednom izbjegava da označi pravog krivca za gubitke Operatora za obnovljive izvore energije.

Ministar tvrdi da je odluka vlade o povećanju naknada za obnovljive izvore energije, koje će od oktobra biti na računima potrošača, uzrokovana neradom Aluminija, odnosno manje potrošenom električnom energijom u Federaciji.

Obrazloženje je to u koje ne vjeruje ni ministar. On dobro zna da ni u vrijeme rada Aluminija, ova firma nije plaćala ni potrošenu električnu energiju, a pogotovo ne naknadu za podsticanje. Također, on zna da je Aluminij putem svoje firme-kćerke ostao dužan oko 5,5, miliona maraka Operatoru za obnovljive izvore energije! Posebno tu treba ubrojati i onu naknadu koju je Aluminij trebao, a nije plaćao za električnu energiju isporučeno od Elektroprivrede HZHB.

Čak i da pretpostavimo da je ministar Džindić u pravu (a nije) prosta računica kazuje da ako je Aluminij trošio oko 15 posto ukupne električne energije, zašto onda naknada usljed njegovog nerada nije povećana za taj procenat, a ne za 85% kako je odlučila federalna vlada?

Problem je što ministarstvo nema nikakvih pokazatelja koliko zaista nedostaje novca za rad Operatora za obnovljive izvore energije i otkup od malih proizvođača.

Prije dolaska Boriše Misirače i njegovog preuzimanja direktorske pozicije, izvještaji o tekućoj i planovi Operatora za narednu godinu, dostavljani su ministarstvu do kraja novembra tekuće godine i nije bio problem „do pfeninga“ izračunati visinu naknade. Misirača to i mnogo toga drugog nije poštovao, o čemu je Žurnal nekoliko puta pisao.

Posljednje tri odluke o povećanju visine naknada usvojene su, može se reći nezakonito, jer izvještaji i planovi Operatora za OIEiEK nikad nisu dostavljeni ni ministru Džindiću ni Vladi FBiH, kako je procedurom i zakonom određeno.

I posljednja odluka o povećanju naknada za 85% usvojena je poput cjenkanja na pijaci. Žurnalovi izvori iz vlade kazuju da je ministar Džindić u nedostatku relevatnog materijala odlučio da predloži povećanje od 70%. Potom direktor Operatora Boriša Misirača, dostavlja nekakav „sklepani“ plan, kojeg Upravni odbor nije ni vidio ni odobrio, kojim predlaže povećanje za 100%. Slijedila je nagodba na 85% povećanja naknade!?

Jasno je da iza povećanja nema bilo kakve analize, jer nema ni zvaničnih podataka o tome koliko je direktor Misirača sklopio ugovora o otkupu i da li su među njima i oni mimo predviđenih kvota.

Jedini konkretan vladin potez na zaustavljanju Misiračine samovolje jeste zabrana da izdaje rješenja kojim se neko postrojenje priznaje kao mikroproizvođač, što je nadležnost FERK-a, te da obustavi postupke zaključivanja ugovora za otkup električne energije s privilegovanim potrošačima i mikroproizvođačima električne energije.

Po ministru Džindiću, potrošači električne energije trebaju biti zadovoljni jer u Republici Srpskoj je ta naknada veća. Baš utješno obrazloženje koje podsjeća na ono premijera Fadila Novalića koji je svojevremeno za loš standard okrivio građane jer previše troše na kafu i cigarete.

A. Gutić
Autor 14.10.2020. u 11:27