Gradimir Gojer: Da Mostar ne bude grad slučaj

tačno.net
Autor 4.7.2014. u 09:54

Izdvajamo

  • Prije mi se čini da vladajuče stranke, koje Gradom na Neretvi vladaju od Dejtona do danas, HDZ i SDA imaju prešutan dogovor, da na svaki način i pod svaku cjenu zadrže status kvo u Mostaru, a zadržavanje ovakvog statusa ne znači nista drugo doli održavanje „žeravice“ za neke ponovne sukobe, raskole i nacionalistička raskolišta! Građani Mostara ovo stanje nisu zaslužili. Njihov život, njihova gradska i građanska svjetonazornost, ugroženi su ovim opasnim „dilom“ dviju sestrinskih stranaka po temeljnom nacionalizmu!

Povezani članci

Gradimir Gojer: Da Mostar ne bude grad slučaj

Trakavica zvana „Izbori u Gradu Mostaru“ gotovo pa da i nema svoga kraja ??!!

Piše: Gradimir Gojer

Nesporno je da je Grad Mostar pretrpio u ratu, uz kulturocid, genocid, sve vrste siromašenja, promjena i to temeljite, demografske strukture…

Temeljem takvih konstatacija nesumljivo je da nije isto organizirati izbore, u gradu temeljito promjenjene demografske strukture, kao i u gradovima gdje se od prije posljednjeg rata- agresije na BiHi poslije nje, nije mnogo mjenjalo stanje, nit u demografskom, a niti u bilo kojm drugom smislu…

Neđutim, napori, koji dolaze, sa raznih strana i iz raznih političkih poriva i „kuhinja“ da se izbori u Mostaru prave na način nekog posebnog statusa, sad već, teško da imaju smisla.

Prije mi se čini da vladajuče stranke, koje Gradom na Neretvi vladaju od Dejtona do danas, HDZ i SDA imaju prešutan dogovor, da na svaki način i pod svaku cjenu zadrže status kvo u Mostaru, a zadržavanje ovakvog statusa ne znači nista drugo doli održavanje „žeravice“ za neke ponovne sukobe, raskole i nacionalistička raskolišta!

Građani Mostara ovo stanje nisu zaslužili. Njihov život, njihova gradska i građanska svjetonazornost, ugroženi su ovim opasnim „dilom“ dviju sestrinskih stranaka po temeljnom nacionalizmu!

Jer i u Sarajevu i u Banja Luci i u Tuzli, i u Livnu, i u Bihaću, u Prijedoru…postoji većinski narod.

I tamo taj većinski narod nije postao većinskim prirodnim putem…dapače i tamo su ratne strahote na BiH učinile između ostalih demografski „kraval“.

Zato građani Mostara zaslužuju da konačno ne žive u „gradu slučaju“.

Treba raspisati izbore u Gradu Mostaru što žurnije…

Uostalom, na to upućuju i naputci međunarodnih činbenika, posebice Valentina Inzka, visokog predstavnika za BiH.

Oni koji žele držati Grad na Neretvi u poziciji „grada slučaja“ niti dobro žele razvoj Grada, niti boljitku života njegovih građana!

 

 

 

 

 

 

 

tačno.net
Autor 4.7.2014. u 09:54