Gradu Mostaru nije problem J.P.”Komos” već politika koju predstavlja Slađan Bevanda, plasiranje neistina u režimskim medijima

tačno.net
Autor 1.3.2014. u 12:26

Gradu Mostaru nije problem J.P.”Komos” već politika koju predstavlja Slađan Bevanda, plasiranje neistina u režimskim medijima

Ne treba više bacati lug u oči građanima već pokazati dobru volju, sjesti, uraditi zajednički posao i urediti komunalu u Mostaru na dobrobit našeg Grada i svih naših sugrađana.

OSVRT NA TEKST: Osnovati dva nova komunalna poduzeća umjesto sadašnjih pet (Večernji list, 27. februara 2014.god.)   

 Povod našem oglašavanju su učestali tendenciozni i neistiniti natpisi u Večernjem listu koji se odnose na komunalna preduzeća i uređenje komunalne djelatnosti u Gradu Mostaru, a koje preuzimaju pojedini portali.

Citirat ćemo uvod iz OHR-ove Bilješke sačinjene na sastanku održanom u prostorijama OHR Jug, davne 2002.god.(23.10.), naslovljenom – Pitanje odlaganja otpada u Mostaru lokacija Uborak: “U uvodnoj riječi OHR Jug snažno osuđuje stav hrvatskih vlasti još iz vremena1995.godi-ne kada su odbili podržati uspostavu novog odlagališta otpada za Grad Mostar.

Hrvatske su vlasti prvo opstruirale izgradnju novog odlagališta otpada u Lakiševinama. Onda su otišli dalje odbijajući da koriste obnovljeno odlagalište Uborak, zajedno sa  Bošnjacima, nakon što je Evropska Unija uložila 5 miliona DM u ovaj projekat.”

Tada, u Gradu Mostaru bijahu slovom i brojem 2 komunalna preduzeća ( J.P.”Komos” i J.P.”Parkovi” ).

Osudu OHR Jug su pojedinci iz vladajućih struktura dobro shvatili i krenuli, ali ne ka ujedinjenju firmi što je bilo i prirodno i logično, već razbijanju J.P.”Komos” , pod izgovorom da Svjetska banka traži  izdvajanje deponije iz sastava Komos-a u cilju njenog proširenja i izdvajanja finansijskih sredstava za isto. Deponija Uborak je izdvojena od Komosa, da bi se ubrzo donijela odluka o osnivanju novog preduzeća JP Deponija d.o.o.

U tekstu “Dva nova komunalna poduzeća umjesto sadašnjih pet”, Večernji list tendenciozno veliča JP Parkove, iznoseći neistinu da samo oni posluju pozitivno.

Bilo bi lakše a i istinito da je  napisano da jedino uništeni J.P.Komos posluje negativno, a ostale komunalne firme pozitivno, što su i činjenice!

Iznenađeni smo izjavom gosp. Slađana Bevande predsjednika Gradskog odbora HDZ BiH Mostar i njegovim “nepoznavanjem” činjenica, a mi bi u Komosu protumačili da je to još jedan manevar i opstrukcija procesa uređenja komunalne djelatnosti u Gradu Mostaru. Neprimjereno je brojanje krvnih zrnaca i tvrdnja da u četiri firme rade isključivo Bošnjaci. Pa valjda gosp. Bevanda zna da su rušenjem i parčanjem Komosa pomenute komunalne firme i nastale. Sada pomenuti gospodin ima priliku da kaže DA jednom komunalnom preduzeću i da se shodno Odluci Gradskog vijeća iz 2006. o JP Komunalno d.o.o. sva naša krvna zrnca pomiješaju i da se napravi jedna komunalna firma od zaposlenika Parkova i dijela zaposlenika Komosa. Metla je metla, bez obzira gdje i ko meo s njom!

Da u ”dobroj vjeri” pojedini političari prilaze uređenju komunalne djelatnosti u Gradu Mostaru vidi se u predmetnoj izjavi gosp. Slađana Bevande koji govori o ujedinjenjima gubitaša i preduzeća koje dobro posluje, o uspostavi pariteta kojeg sada nema i … ! Očito da gospodin ne zna i nije pročitao Odluku o jedinstvenom komunalnom preduzeću iz 2006.god. Bilo bi dobro da je pročita i konačno počne raditi, istinski, u dobroj vjeri za primjenu Odluke o jednom komunalnom preduzeću  koje preuzima samo radnike Parkova i dio radnika Komosa, a nikakve dugove i nebuloze koji se potenciraju namjernim “neznanjem”.

Po nekim ranijim tekstovima koje je objavljivao Večernji list, dug Komosa raste iz broja u broj, te je iznosio 6 miliona, pa 8 miliona, a po izjavi gosp. Bevande dug je “10 miliona” i na kraju tvrdnja da su dugovanja ‘’4 puta veća od vrijednosti imovine ove firme’’, što je suvišno komentarisati.

Na kraju šta reći? Od 2006. do 2014. morala se i mogla provesti Odluka Gradskog Vijeća o jednom komunalnom preduzeću u Mostaru. Neprovođenje te Odluke samo pokazuje namjeru da se JP Komos dovede u ovo stanje i uništi.

Glavni problem u ovoj priči oko uređenja komunalne djelatnosti u Gradu Mostaru nije J.P.”Komos” već je glavni problem politika koju predstavlja gosp. Slađan Bevanda, plasiranje neistina u javnosti da će se imovinom Parkova plaćati dugovanja Komosa i sl..

Ne treba više bacati lug u oči građanima već pokazati dobru volju, sjesti, uraditi zajednički posao i urediti komunalu u Mostaru na dobrobit našeg Grada i svih naših sugrađana.

   Uprava J.P.Komos d.d. Mostar

tačno.net
Autor 1.3.2014. u 12:26

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija