GS: HNS je nastavak zločinačkog poduhvata Herceg-Bosna

tačno.net
Autor 28.1.2017. u 18:13

GS: HNS je nastavak zločinačkog poduhvata Herceg-Bosna

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić rekao je na današnjem zasjedanju Sabora HNS-a u Mostaru da je krajnji cilj Hrvata u BiH formiranje federalne jedinice sa većinskim hrvatskim narodom i naglasio da se od toga neće odustati.

Ljubić je naveo da je današnje zasjedanje HNS-a BiH prilika da se još jednom reafirmiše donesena Deklaracija o federalnom preuređenju BiH.

Tim povodom oglasio se Građanski savez (GS), koji je oštro osudio poziv na nasilje koji je upućen sa sjedince HNS-a.

GS je ocijenio da je HNS nastavak zločinačkog poduhvata Herceg-Bosna, te da nikakva teritorijalna reorganizacija BiH ne može biti provedena mirnim putem i protiv volje matematičke većine građana BiH.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Građanski savez (GS) oštro osuđuje poziv na nasilje koji je danas na sjednici tzv. Hrvatskog narodnog sabora uputio Dragan Čović. Nikakva teritorijalna reorganizacija BiH ne može biti provedena mirnim putem i protiv volje matematičke većine građana BiH. Stoga, njegovi opetovani pozivi ne ostavljaju nimalo sumnje da je tzv. HNS nastavak zajedničkog zločinačkog poduhvata koji građani BiH pamte pod imenom Herceg-Bosna.

I Dragan Čović i njegovi koalicioni partneri iz SDA treba da znaju da bilo kakav pokušaj nagađanja o slobodi većine građana BiH znači izlazak građana na ulicu. HDZ i Čović tiraniju manjine vide kao jedini prihvatljiv oblik uređenja i bilo kakvi razgovori na tu temu značit će da i Bakir Izetbegović i SDA žele svoj, “prvi entitet”.

Mi u GS-u smatramo da bilo kakvi razgovori o izmjenama Izbornog zakona ne dolaze u obzir prije zahtjeva za reviziju suštinski nevažne presude Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, te ovim putem pozivamo Bakira Izetbegovića da ga i podnese. Isto tako, smatramo da razgovori o presudi Sejdić-Finci mogu biti nastavljeni samo u paketu sa razgovorima o provođenju presuda u slučaju Pilav i Zornić.

Na kraju, želimo poručiti i Draganu Čoviću i njegovom ideologu Boži Ljubiću da će od trećeg entiteta imati samo onoliko koliko su uspjeli dobiti na tenkovima regularne Hrvatske vojske pod komandom Janka Bobetka. Ne postoje te međunarodne i regionalne okolnosti zbog kojih će građani ove zemlje pristati da žive kao raja sto hiljada birača HDZ-a.”

 

tačno.net
Autor 28.1.2017. u 18:13

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija