Hajdemo RAJA i GRAĐANI MOSTARA?!!

tačno.net
Autor 30.5.2016. u 09:59

Hajdemo RAJA i GRAĐANI MOSTARA?!!

Danas je 30.maj 2016 godine, u 19 časova u sali Narodnog pozorišta PMP /prva mostarska partija / ima svoju Skupštinu.

Poštovani sugrađani i dragi prijatelji dođimo i svojim prisustvom ili svojom rječju uveličajmo i podržimo njene napore i ciljeve u borbi za grad Mostar, po htijenju i želji svih nas, njegovih stanovnika, za dostojanstven i prijatan život u gradu.

Ovo je istinska partija njegove RAJE i GRAĐANA, koja nam i nudi građansku opciju, civilizovanog i demokratskog društva, koja poznaje samo ljude, ali ne i naš Ustav koji je napravljen nacijama, te prepoznaje samo Bošnjake, Hrvate i Srbe. Od kada se bavimo samo Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, a ne i samo isključivo sa našim građanima, na sceni su nacionalisti koji vladaju agresivno i glasno, jer je sa druge strane, upravo, naša alternativa veoma tiha, preplašena, konfuzna i uspavana.

U ovoj partiji,  su naši borci, logoraši, radnici, penzioneri, omladina, studenti i đaci, navijači i naše žene, jednom rječju naša  mostarska RAJA, kojoj je ovakvih nacionalnih i nacionalističkih previranja i previše, te se kao alternativa nudi sa svojim potencijalom i realnim šansama da pridobije vašu pažnju, podršku i vaš glas, kao građanina za građansku opciju, za civilizovano i demokratsko društvo, za socijalnu pravdu i za cjelovitu i jedinu realnu opciju ravnopravnosti svakog pojedinca kao građanina i naroda kojem pripada.

Kako se upravo nalazimo u predizbornom periodu, gdje ćemo se naslušati floskula, najodvratnijih fraza i istupa primitivaca, ulizica, podanika, mafijaša i kriminalaca, kao i nacionalista koji će u svojim medijskim istupima i kampanjama koristiti osnovnu pokretačku snagu za motivaciju na izborima, a to su naše emocije. Ostali su nam recidivi takvih snaga, traume još preživljavamo i ostajemo žrtve stalnog ataka na emocionalnom nivou. Strah je taj politički motivator, a nacionalisti, to znaju veoma dobro koristiti.

U trenutnoj situaciji, kada sagledavamo naše probleme u gradu Mostaru, kada smo opterećeni i pričama o biti ili ne biti izbora u gradu, postavljaju se opravdano pitanja koliko je moguće uopšte i uticati na probleme u državi. Bavljenje visokom politikom, jalov je posao i stiče se dojam da se ne može baš nešto pozitivno uraditi, jer nam za isto treba sposobnih i poštenih političara. U lokalnoj politici moguće je uraditi mnogo više dobrog, što je Mostaru i posebno nužno. Zato, ne smijemo tavoriti i očekivati da nas neko drugi sa strane izvede iz našeg mraka, već moramo intezivirati sve naše napore i iskoristiti pravilno i sve naše ljudske resurse i potencijal na lokalnom nivou, jer samo tako možemo efikasno mijenjati našu gradsku svakodnevnicu.

Zato, samo kroz građansku opciju, niti lijevo gdje već odavno vlada dijarea, niti desno gdje je nacionalizam na djelu, krenimo naprijed u aktivnosti sa ovom i ovakvim partijama ili strankama, kao mogućim nosiocima promjena, sa njihovim pojedincima iz konstitutivnih naroda, koji baštine ideje građansko-liberalne i socijalne opcije. Uložimo i sve napore za animaciju i ostalih nacionalnih manjina, nacionalno neopredjeljenih građana, građana iz mješovitih  brakova i neodlučnih građana..

Svakako, imajući sve ovo u vidu, preporučio bih i rukovodstvu i čelnicima PMP-a, da istinski sagleda i mogućnosti koalicionih odnosa i partnerstva i drugih stranaka i partija građanske opcije, kao što su primjera radi; Naša stranka, Građansko demokratska stranka, Liberalno demokratska stranka, Građanski savez i druge manje, ali sa isključivom građanskom opcijom.

Na kraju krajeva, sve činjenice nepobitno ukazuju da je Narod kriv za ovakvo stanje, bilo iz straha ili iz koristi. Nekada smo bili ili se većina bar deklarisala kao veliki patrioti, ali nas je nacionalistički „cunami„ pomeo kao listopadno lišće, ostalo nas je mali broj sa karakterom i sa svojim istinskim  nastojanjima i pogledima u bolju nam budućnost.

Nije kasno, da mijenjamo svoje čipove i pogledima pred ogledalom da samokritički ocjenimo svoje stavove i da usmjerimo svoj glas na pravu adresu.

Zato PMP i njenoj Skupštini želim uspješan rad i da se glas njene RAJE, podaleko čuje!

S poštovanjem, Mr Milan Jovičić, građanin grada Mostara.

Mostar, 30.maj 2016. god.

tačno.net
Autor 30.5.2016. u 09:59

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija