Haški osuđenik ponovo osuđen: Vinku Martinoviću Šteli 10 godina zatvora za ubistvo muslimanke u Mostaru zbog stana

tačno.net
Autor 28.10.2020. u 09:38

Haški osuđenik ponovo osuđen: Vinku Martinoviću Šteli 10 godina zatvora za ubistvo muslimanke u Mostaru zbog stana

foto: Oslobođenje

Martinović nije dostupan hrvatskom pravosuđu jer je uspio pobjeći 2016. svega par sati prije izricanja presude. Hrvatska sada može ovu pravomoćnu kaznu ustupiti BiH gdje se Martinović nalazi i čije državljanstvo ima

Vrhovni sud RH povisio je na deset godina kaznu nekadašnjem haškom osuđeniku Vinku Martinoviću Šteli proglašenom krivim zbog ubistva Jasmine Đukić 1996. u Mostaru.

Nakon što je prvobitno dobio sedam godina zatvora, tužiteljstvo je tražilo strožiju kaznu.

Nakon čak četiri ponovljena suđenja Martinoviću je dokazana krivnja da je s pripadnicima svoje jedinice, mostarske ispostave tzv. ‘Kažnjeničke bojne’, u ožujku 1996. upao u stan Jasmine Đukić na zapadnoj, većinski hrvatskoj strani Mostara.

Stan prodali

Vlasnicu, inače muslimanku, ubili su kako bi se domogli njezinog stana. Nekretninu su kasnije prodali.

Za taj je zločin Štela 1998. nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora, no Vrhovni sud je pet dana prije njegova izručenja Haškom sudu u kolovozu 1999. ukinuo presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje. Kasnije je dva puta Martinović oslobađan krivnje, prenijeli su mediji.

U novembru 2016., nakon četvrtog procesa ipak je proglašen krivim. Vijeće Županijskog suda u Zagrebu prihvatilo je iskaz ključnog svjedoka Đine Zekana, jednog od pripadnika Martinovićeve postrojbe koji je opisao kako je izvršeno ubistvo Jasmine Đukić.

Njegov iskaz povezan je s iskazima ostalih svjedoka koji su opisali kako je Martinović tražio da se riješe pištolja kojim je žena ubijena.

Sam Martinović tvrdio je kako je lažno optužen jer se još 1997. tražio razlog da ga se uhiti i izruči Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu. Suđenje je nazvao “terorom hrvatskih vlasti”, dok je njegova obrana isticala kako dokaza o njegovoj krivnji nema.

U međuvremenu je Martinović odslužio kaznu od 18 godina zatvora na koliko ga je Haški sud osudio zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994. godine. U zatvoru je proveo dvije trećine kazne, te je u januaru 2012. pušten na slobodu.

Protok vremena nije olakšavajuća okolnost

Vrhovni sud sada mu je povisio kaznu smatrajući da se samo na taj način može pokazati pogibeljnost ovakvih kaznenih djela. Nisu kao olakšavajuću okolnost prihvatili dug protek vremena od ubistva Jasmine Đukić.

“Pored činjenice velikog proteka vremena, u pitanju je jedno od najtežih kaznenih djela. Ubijena je posve nedužna osoba, a Martinović je bio organizator cijele operacije, te je ostalim sudionicima naredio što da rade. Manifestirao je pri tome doista krajnju brutalnost i bešćutnost”, obrazložio je Vrhovni sud strožu sankciju.

Martinović u ovom trenutku nije dostupan hrvatskom pravosuđu jer je uspio pobjeći 2016. svega par sati prije izricanja presude. Hrvatska sada može ovu pravomoćnu kaznu ustupiti BiH gdje se Martinović nalazi i čije državljanstvo ima.

tačno.net
Autor 28.10.2020. u 09:38