Hennessey: Najneodgovornija opcija je bila do sada – ne raditi ništa i ostaviti građane Mostara u konfuznom stanju

tačno.net
Autor 29.4.2014. u 16:54

Hennessey: Najneodgovornija opcija je bila do sada – ne raditi ništa i ostaviti građane Mostara u konfuznom stanju

Presuda Ustavnog suda BiH mora biti ispoštovana, a Parlamentarna skupština BiH ima dužnost, odgovornost i obavezu da to uradi, izjavila je za Fenu šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio izmjene Izbornog zakona BiH vezano za Grad Mostar.

Dom naroda PSBiH na današnjoj sjednici, po hitnom postupku, usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji se odnosi na izbore u gradu Mostaru, a koji su predložili članovi Kluba hrvatskog naroda. Za predloženi zakon je glasalo sedam delegata, četiri delegata su bili protiv i jedan suzdržan. Iz Federacije su četiri delegata bila „za“, a četiri protiv, a iz RS-a tri delegata „za“ i jedan suzdržan.

– Ako nije moguće implementiorati presudu konsenzusom, onda bi trebalo demokratskim glasanjem. Oni koji se ne slažu imaju opciju da uvjere druge da podrže alternativu i na kraju da ponovo izmijene zakon u budućnosti – navela je Hennessey.

Ona ohrabruje izabrane predstavnike u PSBiH da usvoje amandmane na Izborni zakon čime bi se omogućilo održavanje izbora u Mostaru.

– Najneodgovornija opcija je ona koja je bila do sada – ne raditi ništa i ostaviti građane Mostara u konfuznom stanju i pravnoj nesigurnosti – zaključila je Hennessey.

FENA

tačno.net
Autor 29.4.2014. u 16:54