Izložba kao znak solidarnosti s novinarima

tačno.net
Autor 15.1.2015. u 14:07

Izložba kao znak solidarnosti s novinarima

Sve učestaliji i grubi napadi na novinare i redakcije medijskih kuća predstavljaju eklatantan primjer ugrožavanja sigurnosti i slobode novinara. To su, uz još neke pojave kao što su, uskraćivanje prava na rad i zaštite izvora inforamcija bili glavni razlozi da se novinar i publicista Zlatko Serdarević odluči da priredi izložbu pod nazivom “Tragovi nasilja nad novinarskom profesijom” koja je otvorena u galeriji Muzičkog centra “Pavarotti”. Prema riječima autora cilj mu je ne samo da javno ukaže na ovakve veoma ozbiljne i devijantne društvene pojave koje govore o nedostatku demokratije, nego i da pruži podršku novinarima.

-U ovim trenucima kada se bilježe sve učestaliji i agresivniji napadi i drugi vidovi presije u cilju cementiranja postojećeg stanja u našem društvu svaka pa i ovakva podrška je dragocjena. Svako mora pokazati svoju svijest i spremnost da učini ono što mu savijest i svijest nalaže. Pružio sam na uvid javnosti ono što sam duži period sakupljao kao dokument jednog vremena i odnosa vlasti prema novinarima. Pored novinarskih refleksija na teroristički napad u Parizu, pri čemu je poginulo deset novinara i dvoje građana, zastupljeni su novinski tekstovi o premlaćivanju kolumniste prof. dr. Slave Kukića, fizičke napade na novinare ekipe BN TV i TV SA, sudske zabrane objavljivanja informacija za FTV, upadu policije u redakciju portal Klik.ba, uskraćivanju akreditacije novinarima agencije Beta i BN TV za ulazak u palate Predsjedništva RS, pregledno je pružena inforamcija o verbalnom napadu na novinare portala Tačno.net Šteficu Galić i Amera Bahtijara, kazao je za naš portal autor Zlatko Serdarević.

novinari izložba 3 izložci

U obraćanju prilikom otvaranja autor je podsjetio da je u posljednjih devet godina u našoj zemlji registrovano 400 slučajeva kršenja slobode govora i prava novinara. Ovako brojni slučajevi, kazao je Serdarević, jasno govore da naše društvo ima dosta dodirnih tačaka sa totalitarnim režimima koji po svaku cijenu žele održati postojeće stanje ne dozvoljavajući uspostavu civilnog društva i njegovu demokratizaciju pri čemu je uloga medija od ključne važnosti.

Na postavci je izložen integralni tekst Dunje Mijatović, predstavnice odjela OSCE za slobodu medija, koji je pročitan na nedavno održanoj konferenciji u Mostaru pod nazivom “Napadi novinare”, kao i pjesma “Volim popljuvane” autora Mile Stojića. Izložba će biti otvorena do 24. januara ove govine.

tačno.net
Autor 15.1.2015. u 14:07