Ideja antifašizma u BiH opstaje zahvaljujući entuzijazmu nekolicine

tačno.net
Autor 29.4.2014. u 12:57

Ideja antifašizma u BiH opstaje zahvaljujući entuzijazmu nekolicine

U organizaciji Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini, svečano obilježavanje 71. godišnjice od legendarne Bitke za ranjenike na Neretvi održaće se u subotu, 10. maja, 2014. u Jablanici.

U organizaciji učestvuje i SABNORBiH Jablanica, Društvo Josip Broz Tito iz Jablanice i muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi”, a uz SABNORBiH pokrovitelj je i Opštiina Jablanica.

“Uprkos teškoj situaciji u kojoj djeluje SABNOR BiH i samo zahvaljujući entuzijazmu antifašista u našoj zemlji, skromnijim ali dostojanstvenim programom obilježićemo godišnjicu jedne od najvažnijih bitaka iz 2. svjetskog rata – Bitke na Neretvi”, istakao je Nijaz Skenderagić, potpredsjednik SABNORBiH-a.Prema njegovim riječima i ove godine je najavljen dolazak antifašista iz regiona, koji žele dati svoj doprinos u očuvanju sjećanja na svoje saborce i njihov herojski podvig.

Tradicionalno, pred početak zvaničnog dijela biće upriličena akcija “Cvijet za ranjenike”, odnosno spuštanje 71 karanfila sa mosta u Neretvu, nakon čega će se položiti cvijeće na spomen obilježje Muzeja “Bitka za ranjenike na Neretvi” poslije čega će uslijediti svečana akademija.

“Raduje nas što će i ove godine u program obilježavanja 71. godišnjice od Bitke na Neretvi biti uključeni mladi ljudi, jer je to jedini garant da će ideja antifašizma i borba protiv svakih podjela živjeti i u generacijama koje dolaze”, rekao je Ozren Islamović član Organizacionog odbora i najavio učešće horova, kulturno-umjetničkih društava, kao i rock koncert.

Legendarna Bitka za ranjenike na Neretvi, jedna je od najhumanijih bitaka u istoriji ratovanja i ratne operacije koja je presudno uticala na tok Narodnooslobodilkačke borbe 1941-1945. i Drugog svjetskog rata na našim prostorima.

“I ove godine pozivamo sve antifašiste da 10. maja budu sa nama u Jablanici da zajedno obilježimo ovaj važni jubilej ali i da zajedno pošaljemo poruku da se zdravo društvo može graditi samo na idejama antifašizma”, poručio je Skenderagić.

BITKA NA NEREVI

Bitka na Neretvi je naziv niza operacija pokrenutih od strane njemačke vojske na području današnje Bosne i Hercegovine (koja je nakon njemačke okupacije Kraljevine Jugoslavije pripojena Nezavisnoj Državi Hrvatskoj), sa ciljem razbijanja partizanskih snaga. Poznata je još pod imenima Četvrta neprijateljska ofanziva i Bitka za ranjenike, dok njemačka komanda operaciju naziva „Fall Weiss“ (Bijeli slučaj).

Nijemci su htjeli uništiti središnje zapovjedništvo Partizana, Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije, i glavnu Partizansku bolnicu. Sile osovine su okupile devet divizija, šest njemačkih, tri talijanske, nekoliko ustaških i domobranskih zdrugova, te nekoliko četničkih jedinica. Procjenjuje se da je preko 150 000 vojnika sila osovine napalo znatno malobrojnije partizanske odrede, uz koje su bili i ranjenici.

Do kraja marta Sile osovine su ubile oko osam hiljada partizana, zarobivši još oko dvije hiljade. Unatoč teškim gubitcima i naočigled taktičkoj pobjedi Sila osovine, partizani su osigurali sigurnost svom zapovjedništvu i bolnici, te su mogli nastaviti sa svojim djelovanjem.

FILM

1969. godine snimljen je film Veljka Bulajića Bitka na Neretvi koji opisuje te događaje.

Film “Bitka na Neretvi” imao je veliki uspjeh kod nas i u svijetu i spada u red najgledanijih ratnih filmova u istoriji svjetske kinematografije. Uz brojne nagrade film je 1969. nominiran za nagradu Oscar među 5 najboljih inostranih filmova.

buka.com

tačno.net
Autor 29.4.2014. u 12:57