IMPRESIVNA IZLOŽBA KARIKATURA ITE KORJENIĆA

tačno.net
Autor 29.7.2015. u 10:11

IMPRESIVNA IZLOŽBA KARIKATURA ITE KORJENIĆA

U Galeriji Centra za kulturu Grada Mostara otvorena je izložba karikatura poznatog mostarskog karikaturiste Ismeta Ite Korjenića koji je dugo godina bio spoljni saradnik u sedmičnjaku “Sloboda” u kome je ostavio upečatljiv trag secirajući tadašnje društvo sa ciljem da ukaže na sve anomalije. Autor se predstavio sa stotinjak karikatura nastalih u posljednje vrijeme. Za razliku od pretposljednjeg ciklusa u kome je inspiraciju pronašao u ratnim zbivanjima ovog puta u fokus je stavio devijantnosti današnjeg društva poput korupcije,  mita,  kvazidemokratije,  nekulture, socijalnih nemira,  nacionalizma, propalih privatizacija i ostalih društvenih anomalija.

Izložbu je otvorio Zlatko Serdarević ustvrdivši da i to pripada elitnim karikaturistima zašto je dobio nekoliko nagrada. Bio je saradnik brojnih časopisa,  novina i revija a njegov opus broji preko hiljadu karikatura.

-Karikaturom su se u našem gradu bavili  poznati slikari Mustafa Ico Voljevica i Mladen Soldo, ali ne u tako impresivnom obimu i sa posebnom dubinom poruke, kao što još uvijek čini Ito Korjenić. Njegov moćan govor impresivnog dostojanstva uvijek je usmjeren ka razobličavanju društvenih i personalnih devijacija, ali je u pravilu  intencija da se one umanje ili u idealnom slučaju anuliraju. Itin crtež vrlo jasnih poruka, nije destruktivan,  u pravilu on želi pozitivno riješenje. Po tome se može zaključiti da je u pitanju vrsni intelektualac koji je u neprekidnom angažmanu. Njegova karikatura, iako nastala u okviru oficijelnog političkog sistema i u aktuelnom vremenskom trenutku, predstavlja trasu ka novom humanijem životu-humanijem za svaku jedinku a time i za cijeli društveni sistem, kazao je Serdarević.

Dodao je da karikatura poput fotografije kao autentičnih i objektivnih izraza može daleko više predstaviti stvarnost nego pisani tekst.

Na svojim karikaturama on znalački apstrahuje sve što je suvišno i što opterećuje osnovnu poruku, tako da je crtež maksimalno reduciran i pročišćen.

Autor je u postratnom vremenu u dva navrata priredio dvije samostalne izložbe vraćajući,  kako kaže,  dug svom rodnom gradu. Dobitnik je nagrade 14. februar Grada Mostara za inovatorstvo i profesionalni angažman kao mašinski inžinjer.

Ovom prilikom dodjeljena mu je plaketa Udruženja umjetnika Mostara za njegov petodecenijski rad i afirmaciju karikature.

tačno.net
Autor 29.7.2015. u 10:11