Inicijative u Stocu i Srebrenici zajednički traže podršku posmatrača za izbore

tačno.net
Autor 18.5.2016. u 08:59

Inicijative u Stocu i Srebrenici zajednički traže podršku posmatrača za izbore

Građanske inicijative koje okupljaju udruženja povratnika, izbjeglih i raseljenih lica u Stocu i Srebrenici, a koje okupljaju lokalne grupe na mobilizaciji, registraciji i osiguranju transparentnosti izbornog procesa u ove dvije lokalne zajednice, pokrenule su zajedničku inicijativu prema organizacijama civilnog društva kojim traže osiguranje posmatrača kojim će se ograničiti mogućnosti izborne krađe.

„Tražimo posmatrače u Srebrenici za Dom kulture, Osnovna školu Srebrenica, Vidikovac, Sase, Kalimaniće, Skelane, Liješće, Jezero, Crvicu, Brežane, Čičevce i Kostolomce, te posmatrače u Stocu za Brumaze, Kruševo, Rivine, Bobanovo, Aladiniće, Hodovo, Vidovo polje, Podgrad i Crniće“, stoji u zajedničkom pismu.

Inicijative su podržali predstavnici političkih stranaka koje okupljaju povratnike u Stocu i Srebrenici, te su zatražili da organizacije civilnog društva iz cijele zemlje s pažnjom posmatraju kako izborni proces na dan izbora, tako i rad Centralne izborne komisije BiH za vrijeme prijava glasača iz inostranstva, kako bi se ukazalo na eventualne propuste koji mogu utjecati na izborni rezultat.

„Veoma je važno da se u izborni proces u Stocu uključi što više međunarodnih i domaćih organizacija kako bismo spriječili izborne prevare i krađe koje su u Stocu uzele toliko maha da bez pomoći sa strane nećemo biti u stanju obezbijediti fer i korektan izborni proces“, kazao je Salmir Kaplan, predsjednik Općinskog odbora Stranke demokratske akcije u Stocu.

“Pozivamo sve Stočane, bez obzira na nacionalnost, vjersku ili neku drugu pripadnost, da podrže Inicijativu za Stolac! Samo zajedno se možemo boriti za ravnopravnost svih građana opštine Stolac, ukinuti apartheid i diskriminaciju, spriječiti odlazak mladih i otvoriti vrata saradnji i uvažavanju“, poručio je Demir Mahmutćehajić, predsjednik Općinskog odbora Socijaldemokratske partije u Stocu.

Iz Srebrenice je također pokrenut poziv prema bh. građanima u inostranstvu da se prijave za glasanje putem pošte, te se načelnik Ćamil Duraković pridružio zajedničkoj inicijativi s ciljem da se umanji mogućnost izbornih manipulacija, sa posebnim fokusom na Skelane i biračka mjesta u blizni ovog mjesta, gdje su na ranijim izborima zabilježene malverzacije, posebno oko birača koji su pod sumnjivim okolnostima upisani u spisak državljana BiH.

“Važno je da se iskustva iz Srebrenice prenesu i u druge zajednice širom zemlje. Mi smo pokazali da poltike probosanskih snaga nisu diskriminatorne, za razliku od svega onoga što doživljavaju Bošnjaci tamo gdje vlast te snage nemaju. Ovo je borba vrijednosti, te na toj liniji trebamo stajati zajedno”, kazao je načelnik Duraković.

tačno.net
Autor 18.5.2016. u 08:59