Inspiracija do inspiracije

Inspiracija do inspiracije

Hvala, uglednom portalu, „Tačno.net“ i njenoj glavnoj urednici, gospođi Štefici Galić, što nam je na stranicama FB ponudila i sljedeće tekstove.

Možda, za obično naše građanstvo, kome je sve svejedno, upalo u svakodnevnu letargiju i beznađe, živi od danas do sutra, ne nadajući se nekom boljitku, ovakve informacije malo znače. Zato, za sve nas žive svjedoke i sudionike agresije i raznih nacionalističkih golgota, sa istoka i zapada, naših stradanja, ubistava i progona, svakako da ovakve informacije život zrače i veoma su nam izdašne inspirativne informacije, za dodati još mnogo toga i nepoznatog.

Ovdje su dva eklatantna primjera, kada je riječ o agresoru i dželatu, odnosno o Gebelsovom informativnom nasljedniku, u našim svirepim događanjima, na prostorima grada Mostara.

U prvom slučaju, lijepo se gospođa Štefica Galić, zahvaljuje našem Behdžetu Mesihoviću, ponudivši nama čitaocima i njegovu fotografiju sa jasnim i glasnim, ispisanim iskrenim i istinitim sadržajem.

Štefica Galić; „Hvala Behdžo, svaka čast„!

behdzo

Trebamo, svi mi dobro poznavati i reći, da je upravo naš građanin, Mostarac, uvaženi Behdžet Mesihović, visoko obrazovani Univerzitetski profesor matematike, da je bio logoraš Heliodroma i Dretelja, a da mu je na kućnom pragu  stana, ubijena i mater, od zlikovaca istih genetskih korijena i nacionalista hrvatskoga porijekla.

Šta još drugo reći i dodati, izuzev da sam imao čast, učiti matematiku na Beogradskom Univerzitetu, kod profesora Dragoslava Mitrinovića, kao i moj prijatelj Behdžo, te nas asociraju i vežu mnoge uspomene iz tih sretnih studentskih dana. Zajedno smo provodili i zajedničke trenutke u gradu Mostaru, u doba agresije na naš grad.

Zato, ova naša velika intelektualna veličina i ljudina, apsolutno i ima sva, ljudska i moralna prava, da često putem FB-a, ističe određene svoje stavove i o udruženom zločinačkom poduhvatu, njegovim akterima i nedjelima, o našim vladajućim klero – nacionalističkim kriminalnim strankama, o negativcima i pojedincima u vlasti, prije svega u svome korpusu, ali isto tako i u susjedstvu, tj. drugim strankama. Svakako, u tome se i ogleda njegova ljudska veličina, što hrabro, argumentirano i bez  demagoških floskula ili izmišljenih konstatacija, ne odustaje od svojih ocjena, procjena i korektnih stavova, kada govori o osudi svih ovih i sličnih zločinačkih nakana i dejstava, bar kada je u pitanju Mostar i njegova okolina, Hercegovine.

Uz svako uvažavanje, lika i djela, našeg poštovanog Profesora Behdže, njegov glas i riječi izgovorene ili napisane, uvijek su nam dobro došli, za razliku od mnogih ćutologa i ulizica, koji su možda i nešto slično doživljavali, ali ipak ćute, povijaju se, ulizuju se ili se ponašaju kao djeca, nedonoščad.

Kamo sreće, da imamo i u našim parlamentima i drugim državnim institucijama, ovakvih ljudi, zvonkih, jakih i hrabrih, da realno iznose činjenice, sagledavajući  znalački cjelovitu našu društvenu zbilju i da poput vrsnih matematičara, kao naš Behdžet, umjesto potrebnih zakona, ponude nam matematičke aksiome, koje ne trebamo dokazivati, vać samo primjenjivati. Vjerujem, da bi nam cvjetale ruže, zumbuli, mostarski karanfili i najbolje cvijeće ovoga podneblja i ovih prostora.

Hvala ti velika, jarane i druže Behdžo, od mene i u ime svih naših istomišljenika.

Drugi je primjer, koji na FB, donosi portal „Tačno.net“  i njeno uredništvo, sa gospođom Šteficom Galić  /citiram /;

„Puno je Gatalovih tekstova, stavova i mišljenja koji prepadaju nehumanošću, ali njegovi tekstovi o genocidu u Srebrenici i stradanju Bošnjaka u velikosrpskoj akciji čišćenja Podrinja podsjećaju na mefistofske pamflete nacističkih, ustaških i četničkih majstora propagande da se opravdaju zločini i zločinci.„

Iskreno mi se muči i gadi, bilo šta reći i dodati, na temu ove zlokobne srpske nacionalističke spodobe, koji je uveo i svoj nacionalistički jezik „gatalicu„ a našao je utočište u kući zla i mržnje u informativnoj djelatnosti RTRS u Banja Luci. Koristeći ovaj, dobro znani i poznati, tipični nacionalistički informativni medij, kojem bi i fašistički Gebels pozavidio, o perfidnoj transformaciji laži i samo laži, u tobožnju, samo srpsku istinu.

Ovaj „rab Božiji„ kako bi često znao sebe predstavljati u pisanim medijima, dobro je prihvaćen u miljeu srpskih crkvenih velodostojnika sa Vladikom Grigorijem i inim njegovim saradnicima, a sve pod crkvenim plaštom i patronatom njihovog guslara iz Laktaša, maloumnog i neuračunljivog, Milorada Dodika.

gatalo

Velikosrpsko piskaralo i informator, Veselin Gatalo!

Nažalost, kažu da je rođeni Mostarac, ali se dobro udružio i sa veliko hrvatskim nacionalistom Ninom Raspudićem, u koaliciji ustaško- četničke propagande u informativnoj fašističkoj djelatnosti, po uzoru na svoje mentore, orguljaše i guslare, Milorada i Dragana, koji se nedavno i sastaše u Mostaru, da nam kroje sudbinu.

Nije potrebno našim čitaocima mnogo pisati ili govoriti, o ovome medijskom „ludovanju„ valjda mu se tako i zove emisija, čiji je voditelj, jer je dovoljno svima nama, posebno mojim Mostarcima, na You Tube poslušati njegove izvještaje,  o dešavanjima u Mostaru, o djelovanju istinske SPKD „Prosvjeta„ ali ne ove Paljanske ili Karadžićeve, o proslavama Božića i Vaskrsa, kao i brojnih drugih aktivnosti, ovih normalnih i pravih, istinskih Srba. Takve laži i izlivi mržnje, u nacionalističkom žargonu, sasvim dovoljno oslikavaju nakardnu sliku, ovoga veliko srpskog informatora.

Dakle, pisati ili govoriti o Veselinu Gatalu ili Miloradu Dodiku, slično vam je kada pođete u onu staru bosansku „ćenifu„ bez „tarig..a„ pa ste primorani često i prste lizati, sa sopstvenih  „go..na„.

Oprostite, dragi čitaoci, ali je naravoučenije, da govna ostaju govna, po mirisu i ukusu.

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija