Istraživačica sa Sveučilišta Stanford u Mostaru: predavanje na temu “Zašto feminizam?”

tačno.net
Autor 24.2.2016. u 12:26

Istraživačica sa Sveučilišta Stanford u Mostaru: predavanje na temu “Zašto feminizam?”

Ovogodišnji Omladinski forum, koji ima za cilj povezati mlade studentice i studente iz Mostara kroz aktualne i važne, premda u institucionalnom obrazovanju često prešućivane teme, bit će u znaku feminizma i održat će se u nedjelju 6. marta/ožujka u kongresnoj sali hotela Bristol.

Omladinski forum namijenjen je za studentice i studente Univerziteta Džemal Bijedić i Sveučilišta u Mostaru, ali i za sve one mlade ljude koji se žele educirati i proširiti svoje znanje o temama poput feminizma, ženskog pokreta u Bosni i Hercegovini i svijetu, kao i generalno ljudskim pravima i slobodama.

“Prošlogodišnje iskustvo održavanja Omladinskog foruma, kada smo svi zajedno imali priliku učiti od vrsnih intelektualki i intelektualaca o temama poput povezanosti jezika i nacionalizma, ljudskih prava, religije i politike, slobode mišljenja i govora; ove godine ćemo na svojevrstan način nadopuniti i nadograditi temama koje se čine veoma aktualnima u kontekstu konstantnog kršenja ljudskih prava, posebno kada je riječ u pravima žena”, kazao je Marko Vrljić, student koji zajedno sa Nikolom Vučićem iz Mostara već drugu godinu za redom organizira Omladinski forum.

Ove godine predavanje će mostarskim studentima na temu “Zašto feminizam” održati Zilka Spahić Šiljak, profesorica rodnih studija, istraživačica na Sveučilištu u Stanfordu, a oblasti kojima se bavi uključuju avangardne teme roda, religije, ljudskih prava, politike i izgradnje mira, s višegodišnjim iskustvom djelovanja u vladinom i nevladinom sektoru te akademskoj zajednici. Programska je direktorica TPO Fondacije Sarajevo i predaje na nekoliko univerziteta u BiH i inozemstvu. Objavila je niz knjiga i znanstvenih radova. Uz profesoricu Spahić Šiljak, predavanje na temu “Ženski pokret u postdejtonskoj BiH” održat će profesorica Zlatiborka Popov Momčinović, doktorica zanosti koja se ovom temom bavila i kroz svoj doktorski istraživački rad, a teme njezinog znanstvenog interesovanjam, uz ovu, usmjerebe su na rod, aktivizam, pomirenje, civilno društvo, ulogu religije u javnoj sferi. Bila je angažirana kao predavačica na različitim akademijama i sesijama koje se tiču feminizma i ženskih prava, pomirenja, profesionalizma i tolerancije u medijima, i položajarazličitih marginalnih grupa.

Organizatori navode kako prijave na Omladinski forum traju do 26. februara/veljače, a svi zainteresirani za sudjelovanje potrebno je da na e-mail [email protected] pošalju svoje ime i prezime, kontakt podatke, i studij na kojemu studiraju.

 plakat

Tagovi:
tačno.net
Autor 24.2.2016. u 12:26