U Mostaru promovisana knjiga 'Tuđmanov haški profil'

Ivo Komšić: Herceg Bosna je projekat Franje Tuđmana, zločini napravljeni pod okriljem udruženog zločinačkog poduhvata se moraju priznati

tačno.net
Autor 3.11.2021. u 08:36

Ivo Komšić: Herceg Bosna je projekat Franje Tuđmana, zločini napravljeni pod okriljem udruženog zločinačkog poduhvata se moraju priznati

Foto: mostarski.ba

U organizaciji Mostarskog kruga sinoć je u Centru za kulturu Mostar upriličena promocija knjige dr. Ive Komšića „Tuđmanov Haški profil – Udruženi zločinački poduhvat na BiH“.

Ugledni univerzitetski profesor, ratni član Predsjedništva RBiH i učesnik pregovora u Dejtonu istakao je za Mostarski.ba da je na osnovu presude Haškog suda i arhive Haškog tribunala, u svojoj knjizi objelodanio da je na čelu udruženog zločinačkog projekta bio Franjo Tuđman, te da je Herceg Bosna njegov projekat.

“Ja sam iskoristio konačnu presudu o udruženom zločinačkom poduhvatu i to što je Haški sud dokazao. Dokaze Haškog suda sam kombinirao sa dokazima koje sam ja imao o Herceg Bosni i ponašanju najviših funkcionera države Hrvatske kroz međunarodne pregovore o miru u BiH. Tu dokumentaciju sam preklopio s iskustvom koje sam lično imao u tim pregovorima i u ovoj knjizi sam to iznio u javnost”, istakao je Komšić.

Govoreći o značaju prihvatanja istine Komšić je istakao:

“Radi se samo o tome da li ćemo mi živjeti u laži ili s istinom. Danas se u hrvatskoj javnosti, ne samo onoj u Republici Hrvatskoj nego i u BiH, o tome ne smije govoriti. Niti ko želi niti pokušava govoriti. Oni ne žele da znaju šta je ovdje bilo.

Zločini koji su napravljeni pod okriljem udruženog zločinačkog poduhvata stalno su vršeni u ime hrvatskog naroda i u ime tzv hrvatske države. To je govorio upravo Franjo Tuđman. To su njegove riječi. Ja sam jednim dijelom u ovoj knjizi pokazao da su najteže prošli Hrvati BiH. Izvršeni su zločini nad Bošnjacima, ali i nad Hrvatima. Oni su Hrvate preseljavali. Oni su prodali Bosansku Posavinu i Hrvate gore u najbogatijem dijelu BiH. Jednostavno je Tuđman to izručio Miloševiću, a onda je krenulo tzv. humano preseljavanje naroda iz Srednje Bosne, a humano preseljavanje kad se prevede na pravi pravni jezik je zločin nad narodom. To je bio zločin nad Hrvatima”, kaže Komšić.

Na pitanje kako nastaviti suživot i suočiti se sa prošlošću Komšić kaže:

“Narod i dalje živi u zabludi i laži. Zločin se mora najprije priznati da bismo se mi oslobodili te hipoteke zločina. Za zločin se morate pokajati i tražiti oprost za ono što ste uradili svojim žrtvama. To je jedini put u budućnost. Nažalost, takve politike se i danas vode. Mene zanima hrvatska politika, jer se ona vodi u ime naroda kojem ja pripadam. Tu politiku danas vodi HDZ Hrvatske i HDZ BiH i njihovi lideri. Što je najgore, tu politiku uspijevaju plasirati u Evropsku uniju i dobijaju podršku za nju, tako da nema nikakvih intervencija iz EU, posebno prema Hrvatskoj koja je njena članica. Žalosno je da Evropa ne prepoznaje to što se ovdje zbiva”, naglasio je Komšić.

U knjizi se nalazi i skraćena verzija optužnice, zatim prvostepene i drugostepene presude

O knjizi dr. Ive Komšića „Tuđmanov Haški profil – Udruženi zločinački poduhvat na BiH“ su govorili Dragan Markovina, Edin Batlak, Milan Jovičić i Alija Behram.

Promociji knjige su prisustvovale brojne ličnosti iz političkog i akademskog života Mostara, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

(Mostarski.ba)

tačno.net
Autor 3.11.2021. u 08:36