IX koncert ‘Balet Mostar Arabesque’ u četvrtak u Mostaru

tačno.net
Autor 11.12.2018. u 12:23

IX koncert ‘Balet Mostar Arabesque’ u četvrtak u Mostaru

U okviru projekta “Imaš sve, kad poroku kažeš NE” u organizaciji udruge Let.ba iz Mostara, a pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Operatera za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, Balet Mostar Arabesque će u četvrtak 13.12.2018 u HD HS Kosača, sa početkom u 19 sati, održati svoj IX koncert. Biće to još jedan u nizu predstavljanja svojih dosadašnjih rezultata, kako u vaspitno – odgojnom, tako i u obrazovno – umjetničkom domenu. Kroz plesni i scenski pokret: klasični, moderni i etno-karakterni, djeca sa svih strana Mostara će opet imati priliku za zajednički rad i druženje. Gosti koncerta su i ove godine solisti baletnog ansambla Narodnog pozorišta iz Sarajeva: Tamara Ljubičić i Ervis Koceku, koji će plesati, između ostalog, i kultne varijacije iz Orašara.

Na istoj svečanosti će biti od streane udruge Let.ba uručena novčana donacija udruzi Naša djeca, koja već petu godinu, zajedno sa roditeljima i učenicama Balet Mostar Arabesque, sakuplja novac za djecu sa posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju.

Balet Mostar Arabesque, djeluje već 13 godina u Mostaru i svojim vrijednim radom i entuzijazmom je učinio da balet postane popularna i nepobitna činjenica u Mostaru, BiH i regionu. Pored izvanrednog uspjeha na Balkanskin kvalifikacijama za svjetsko finale Dance World Cup, gdje su osvojili 9 medalja i 5 pehara, pomenimo samo važnije realizirane projekte do sada: – – – koncerti: „Naša djeaca plešu klasični balet“ u kontinuitetu od 2010 do 2018:

  • Humanitarni koncerti i donacije za djecu sa posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju od 2012 do 2018
  • Organizacija masterclass-a sa Carolyn Dorfman Company, NY, USA u saradnji sa Narodnim pozorištem Sarajeva i ambasadom Amerike u novembru 2016 itd
  • Internacionalno natjecanje u baletu „Mia Čorak- Slavenska“ Zagreb 2014, World Ballet Competition Romania 2015, International Ballet Competition Domenico Modugnio 2016, Italia, Finale Dance World Cup: Offenburg 2017 i Sidges 2018,
  • Otvaranje i zatvaranje Dječijeg festivala Male Melodije Mostara svake godine od 2009 do 2018, Otvaranje regionalnog događaja Večernjakov pečat od 2013 do 2018. U suradnji sa osnovnom baletskom školom Novo Sarajevo, omogućeno je polaganje nastavnog programa i dobijanje svjedodžbi o završenom osnovnom školovanju.

Inače, 05.12.2018 u Gimnaziji Mostar je trećim razredima održano predavanje o svim vrstama ovisnosti mladih, njihovom prepoznavaju i prevenciji. Psihijatar dr. Sanjin Lovrić je temu “Biti ili ne biti (ovisan)”, pretvorio u veoma zanimljivu interaktivnu debatu, koju su svi kao takvu na kraju i prepoznali.

Završna predavanja petomjesečnog projekta biće upriličena 19. i 20.12.2017 u IV Osn. školi sa početkom u 14:45 sati, gdje će psihologinja Ivana Trlin i prof. Arleta Ćehić održati svoje predavanje/likovnu radionicu na temu: “Imaš sve, kad poroku kažeš NE”.

 

tačno.net
Autor 11.12.2018. u 12:23