Izbori, referendum i Mostar!

tačno.net
Autor 2.10.2016. u 18:46

Izbori, referendum i Mostar!

Piše: Mr Milan Jovičić, / bivši vijećnik i čelnik Gradskog vijeća Mostara/

Danas su, kažu nama Mostarcima, izbori u Bosni i Hercegovini. Neka im je na veliku sramotu, neka miševi i dalje državu vode, a Pirova pobjeda je na izborima i njihova hrana mravojeda, koji urušavaju svoju državu, ignorišu njene najveće institucije i eleminišu i jedan cio grad i njegove građane. Dakle, danas je i Mostar ostao jedna velika i crna rupa, na geografskoj karti ove nam države,  možda iz razloga što je u proteklim agresijama i doživio njenu dvostruku agresiju, sa istoka i sa zapada. Što je iz ovog grada i domova u dijasporu protjerano preko 40.000 njegovih građana, koji evo nisu ni zaslužili svoje građansko biračko pravo.

Naslušali smo se u ovom predizbornom periodu mnogih hvalisavih pričica, lažnih i  demagoških tirada,  presjecanjem raznih vrpci da li na tunelima ili saobraćajnicama, velikih maglovitih i tragikomičnih hvalospjeva neke veoma uspješne koalicije, sa Bakirom, Fahrudinom  i  Draganom, ali za žal,  tugu, bijedu i najveću njihovu sramotu o Mostaru ni riječi.

Zato su se evo, kao „fol„ pobrinule  međunarodne domaćice, u svojim ružičastim ulogama ambasodorica  Francuske i Njemačke.

Dakle, njihovo je putovanje kroz Mostar, ka moru na kupanje ili dalje ka nekoj drugoj destinaciji, povod da se prisjete i grada Mostara i mnjegove sudbine. Da nije njihovog šarma, diplomatske maglovite politike, ironije i cinizma, u našoj realnosti i svakodnevnici od Dejtona do danas, u periodu kroz koji je prolazio naš Mostar i njegovi građani, sve bi to bilo smiješno i šaljivo, ali je ogavno i tužno za građane ovog grada. Zašto???

Upravo je i međunarodna zajednica i najveći krivac, za ovakvo stanje i status ovog grada i njegovih građana. Ma koliko visoki predstavnik Incko, tako često govorio, a mostarske liske bi to rekle „palamudio„ da je sve na našim vlastima i da to ovi mogu riješiti, ipak je međunarodna zajednica krivac iz razloga velike i neposredne podrške u ispunjavanju želja i zahtjeva, vladajuće i najveće nacionalističke stranke HDZ-a u Mostaru, njihovim  ignorantskim, diskriminirajućim  stavovima,  majorizaciji  i dominaciji, sa njihovim vlastodršcima i čelnikom  „čistokrvnim„  velikim Hrvatom, Draganom Čovićem.

Uz iskreno i zasluženo priznanje nekadašnjim međunarodnim predstavnicima u Mostaru, prije svih gospodinu Hansu Košniku i Wolfgangu Petriču, koji su zaista i imali  vidljivi  doprinos boljitku građana Mostara, svi ostali su bili najobičniji, kako bi to naš narod rekao, „ ublehaši „ koji su za velike novce u Mostaru i državi Bosni i Hercegovini, prodavali „m..a za bubrege„!

Kao birani vijećnik u dva mandata, Gradskog vijeća grada Mostara i njegov predsjednik/ podpredsjednik, u vremenu kada je visoki predstavnik Pedy Ešdaun, brzometno i kaubojski podario nam novi Statut grada, po metodi uzmi ili ostavi, uz postrojavanje vatrogasne jedinice i sa fanfarama, govoreći nam, to vam je jedinstveni Mostar. Upravo, od tih godina, 2003. do danas, životinjarimo u takvom „jedinstveno„ podijeljenom gradu Mostaru, sa dvojnim institucijama, bez ravnopravnosti njegovih naroda i građana, bez Gradskog vijeća i evo danas i bez prava na izbore, koji se održavaju na cijeloj teritoriji, surogat nam države Bosne i Hercegovine, ali ne i u ovoj „crnoj rupi“ zvanoj Mostar. Zašto i kako, ne treba nam mnogo mudrosti za saznanja i tačan odgovor!

Istina je, da se ovih dana i više prepričavalo o referendumu u RS-u i njihovom čelniku, no što se spominjao i Mostar. Međutim, kakva li je razlika između referenduma i Mostara, mnogi naši građani i nemaju spoznaju, te im želim ukazati. U tome dijelu države živi i djeluje,  „vučina„ i guslar iz Laktaša, Milorad Dodik, veliki Srbin, nacionalista i štićenik  proruske doktrine, a u Mostaru je njegov pajdaš, veliki „čistokrvni„ Hrvat, isto tako veliki nacionalista i uzurpator mnogo čega, gangaš, Dragan Čović, koji je za razliku od svoga jarana Miće, jedna velika „lukava latinska lisica„. Dok je kod Dodika, po narodnoj rečeno; „Što na umu, to na drumu„ dotle je kod Čovića sve to lukavo i osmišljeno, tako mu je i djelovanje, po uzoru i na svoga „oca nacije„ i Poglavnika Tuđmana, njegovog nakaradnog ideološkog scenarija, i poput tanke ribarske niti, sve je bilo sprovodljivo, za naše kratkovidne ili slijepce u domaćoj vlasti. Dakle, tako teku i pripreme za njihovu famoznu Herceg Bosnu sa stolnim gradom Mostarom, što se opet po receptu i uzoru guslara iz RS-a i može dogoditi u nekom mjesecu tzv. limburgu!

Dakle, ništa neobično za dobre poznavaoce prilika, imali su ovi i od koga to naučiti, bilo u Krađorđevu, na Pntovčaku ili Dedinju, a sada u mostarskim Barama ili u Laktašima, uz blagoslov uzoritih Vladike Grigorija i kardinala Vinka Puljića.

Poštovani moji sugrađani, zla nam je sudbina, sa beznađem i hepiendom, sve dok nam ovakvi istu kroje i predstavljaju nas u vlasti. Nemojmo se zavaravati i očekivati i tako česte prolaske kroz naš Mostar i mnogih i svih međunarodnih dužnosnika, njihovih ambasadorica kao domaćica iz njihove međunarodne kuhinje. Sva ta njihova jela, mirišu na zagorjelu zapršku, a mi se okrenimo našoj surutki, luku i kajmaku u kukuruznom brašnu, pa dokle i kako preživimo. Neka su nam na pomoći dragi Bog i Allah, a mi Bosnu i Hercegovinu nedamo nikome ???

Mostar, dan izbora 2016 god.

tačno.net
Autor 2.10.2016. u 18:46