Izgorjele tri kuće Srba povratnika u Mostaru, policija uhapsila jednu osobu

tačno.net
Autor 22.2.2018. u 12:14

Izgorjele tri kuće Srba povratnika u Mostaru, policija uhapsila jednu osobu

foto:Dnevnik.ba

Tri kuće Srba povratnika u mjestu Salakovac, sjeverno od Mostara, izgorjele su u posljednjih godinu i po. Nakon posljednje, kuće porodice Lojpur, koja je izgorjela prije dvije noći, javnost je reagirala, a kako saznajemo, policija je jednu osobu lišila slobode.

Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, kazao je za Klix.ba da je policija provela istražne radnje u pogledu svih tih dešavanja te u toku jučerašnjeg dana jednu osobu lišila slobode.

“Zbog istrage koja je u toku ne možemo dati više detalja, ali možemo kazati da je utvrđen uzrok požara i da je jedna osoba uhapšena”, izjavio je Marić, aludirajući na to da bi motivi krivičnog djela mogli biti drugačiji od nacionalnih odnosa, kako javnost špekulira.

Marić je dodao kako će MUP nakon okončanja istrage iznijeti svoj službeni stav.

Dušan Golo, predstavnik Koordinacije srpskih udruženja Mostara, za Klix.ba je kazao kako je sama činjenica da su u krugu od pet stotina metara u godinu i po izgorjele tri kuće Srba alarmantan podatak.

“Niko od nas neće reći da je razlog požara nacionalne prirode, ali neotkrivanje počinitelja ranijih slučajeva dalo je mjesta raznim špekulacijama. Policija treba da uradi svoj dio posla i zaštiti građane i njihovu imovinu ili da saopći razloge zbog kojih su kuće izgorjele”, izjavio je Golo.

Povodom ovoga oglasio se i Kantonalni odbor SDP-a BiH HNK koji traži od MUP-a HNK da u najkraćem mogućem roku javnosti prezentuje informacije o požarima koji su se posljednjih mjeseci desili u tri srpske povratničke kuće u Mostaru.

“Želimo vjerovati da su požari plod nesretnih okolnosti, a ne bilo kakve ili bilo čije namjere. Zbog toga smatramo iznimno važnim da se javnosti predoče konkretne informacije i konkretni dokazi o uzrocima tih požara jer ne smije se otvoriti prostor bilo kakvim sumnjama ili špekulacijama. Građani ne smiju strahovati za svoju ličnu sigurnost i sigurnost svoje imovine i zbog toga MUP HNK mora hitno u javnost iznijeti rezultate istrage”, stoji u saopćenju.

Ako se, s druge strane, ispostavi da su požari plod namjere, tražimo hitan i neodgodiv pronalazak i procesuiranje odgovornih osoba, kažu u SDP-u.

“Povjerenje je ono što se veoma teško gradi, a u sekundi se uništi i institucije HNK ni na koji način svojim djelovanjem ili nedjelovanjem ne smiju dozvoliti izazivanje osjećaja straha među našim sugrađanima srpske nacionalnosti. Pogotovo ako se ima u vidu da u HNK tek treba da izbore svoju konstitutivnost, boreći se protiv ideja i ljudi koji još uvijek žive u vremenu rata”, naglašavaju iz SDP-a.

SDP se nada da će MUP najkasnije do ponedjeljka, 26. februara 2018. godine, javnosti predočiti rezultate istrage ili će, kako navode, biti prisiljeni prikupiti potpise kako bi sazvali vanrednu sjednicu Skupštine HNK na kojoj bi se raspravljalo isključivo o stanju sigurnosti građana, njihove imovine i općoj sigurnosnoj situaciji u HNK.

Oglasili su se i predstavnici iz Naše stranke kazavši da žale zbog slučaja paljenja kuća povratnika i pozivaju policiju da intenzivira istragu.

“Preksinoć je u mjestu Salakovac blizu Mostara izgorjela još jedna kuća povratnika srpske nacionalnosti, treća po redu u zadnjih godinu i pol.

Žalimo zbog ovog slučaja i pozivamo policiju da intenzivira istragu, a gosp. Kemala Isakovića, direktora Uprave za prognanike i izbjeglice pri Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona, da što prije omogući zbrinjavanje i nadoknadu štete napadnutoj porodici.

Napadi na povratnike i njihovu imovinu ohrabreni su političkom neodgovornošću nosilaca vlasti, a u ovom slučaju podstaknuti čak i od samozvanih zastupnika “srpskih nacionalnih interesa”.

Podsjećamo da su jučer zastupnici SNSD-a i HDZ-a u Parlamentarnoj skupštini BiH glasali protiv jednakopravnosti Srba u četiri kantona Federacije, uključujuči i HNK.

Dakle, imamo još jednu potvrdu kako “etnički predstavnici” žive od “etničke ugroženosti” onih čije interese navodno zastupaju, dok nedužni građani 23 godine nakon rata žive u siromaštvu i proživljavaju ovakve i slične napade”, stoji u saopćenju Naše stranke.

klix.ba

tačno.net
Autor 22.2.2018. u 12:14